Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Cestovatelský festival odhalí kulturu Polska a Íránu

Cestovatelský festival odhalí kulturu Polska a Íránu

26. 03. 2021 - Letošní ročník cestovatelského festivalu Culturea odhalí od 9. do 11. dubna kulturu Polska a Íránu. Schválně, co si vybavíte, když se řekne kultura? Ti, kteří si pod tímto pojmem představují především jídlo, asi začnou slavit. V následujících řádcích totiž zavítáme do polské kuchyně.

Jídla našich sousedů bývají poměrně vydatná a ve většině případů se k nim dostala z východu. Například kyselé zelí s masem tzv. bigos podával ve 14. století na svých lovech polský král s litevskými kořeny Vladislav II. Jagellonský. Ať už dáte přednost královské hostině nebo polévce z žitného kvásku pod názvem žurek, zaručujeme, že budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pokud se vám začaly sbíhat sliny a chcete už teď alespoň trošku nasát atmosféru Culturei, můžete jednu ze specialit uvařit. Studenti Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně společně s Polským institutem v Praze doporučují tradiční pokrm Polska – pirohy, konkrétně pierogi ruskie.

Ingredience:

Nádivka – 1 kg brambor, 1 větší cibule, 1–2 měkké tvarohy, sůl, pepř
Těsto – 100 g polohrubé mouky, 1 vejce, trochu vody, sůl, 50 g slaniny na omaštění
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce. Následně je oloupeme a v misce roztlačíme na měkkou kaši. Oloupanou cibuli nadrobno nakrájíme, zpěníme na másle a přidáme k bramborám. Do vzniklé směsi přidáme tvarohy, osolíme, opepříme. Vše důkladně promícháme a dáme do lednice. Mezitím na vál prosejeme mouku, přidáme vejce, vodu, sůl a vypracujeme těsto, které vyválíme na tenké placky. Pomocí větší sklenice nebo vykrajovačky vykrojíme kolečka. Do jejich středu vložíme cca jednu lžíci nádivky. Těsto přeložíme, okraje slepíme. Připravené pirohy dáme do osolené vroucí vody. Až vyplavou na povrch, necháme je vařit ještě tak 3 nebo 4 minuty, poté je vytáhneme a necháme okapat. Polijeme rozškvařenou slaninou či máslem a máme hotovo.
Přejeme smacznego!

Více informací o festivalu naleznete na www.culturea.cz

Text a foto: PR

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz