02. 04. 2021 - ČR - Jsou tradičními českými jídly, pečeme je o Velikonocích dodnes. Ale jak vzniklo jejich jméno, a kde je jejich původ? Jedním z nich je velikonoční nádivka, říká se ji velikonoční hlavička, a málokdo ví proč...
Jedni tvrdí, že podle toho, že se do tohoto jídla obíralo maso z vařené telecí hlavy. To však druzí vyvrací, na Velikonoce se určitě nezabíjela telata, ta se nechávala dorůst
a zužitkovala se v dospělém věku, ale spíše jehňata, kůzlata a králíci, kteří zrovna moc masa na svých hlavičkách nemají. Proto se do této velikonoční nádivky, která vlastně není nádivkou, protože se jí nic nenadívá, ale spíše nákypem, dává většinou uzené maso. I u tohoto receptu
platí, co kraj, to jiný postup.
Základem zůstává starší bílé pečivo nakrájené na kostičky, doplněné uzeným masem, nebo slaninou, někde zase klobáskou. Zelenou barvu i chuť dodávají bylinky, jako popenec, kontryhel, listy pampelišek, řeřicha a určitě spařené nasekané kopřivy či špenát. Někde se přidává naťová cibulka, pórek, někde mladý česnek nebo česnek medvědí. Do správné nádivky také patří
minimálně tolik vajec, kolik bylo ran Kristových, to je pět. Hlavička se jedla na Bílou sobotu, po příchodu z kostela a byla prvním a zároveň hlavním jídlem tohoto posledního postního dne. Její název mohl proto vzniknout i zkomolením slova hlavní, hlavnička, hlavička. K nádivce se jedla červená řepa s křenem nebo kysané zelí.
K českým Velikonocům patří určitě i sladký mazanec. Ten se pekl tradičně na Bílou sobotu a hospodyně ho s sebou braly do kostela, kde jej kněz požehnal. Mazanec převzal své jméno od dávného velikonočního zvyku, kdy se krajíce chleba namáčely ve víně a mazaly medem, nebo medem s mandlemi, proto tedy mazanec. Recepty a složení surovin se lišily podle krajů i podle majetkových poměrů. Někde byl mazanec jen z kynutého těsta, někde byl plný mandlí a hrozinek, někde se dávaly místo mandlí ořechy a místo hrozinek sušené ovoce. Vláčnost dodávaly mazancům strouhané syrové brambory, smetana i tvaroh. Po vytvarování těsta se na povrchu musely udělat ostrým nožem dva zářezy do tvaru kříže. Kromě křesťanské symboliky jde o praktickou věc, mazanec tak
lépe nakyne a při pečení má kudy utíkat pára, která by jinak mazanec potrhala.
Dobrou chuť!
VELIKONOČNÍ NÁDIVKA
Suroviny:
• 800 g uzeného masa
• 8 rohlíků nebo 1 veka
• 8 vajec
• 250 ml mléka
• sůl a pepř
• muškátový oříšek
• několik hrstí bylinek podle chuti – mladé kopřivy, petrželka, pažitka...
• sádlo a strouhanka na vymazání pekáčku
Postup:
1. Uzené maso uvaříme ve vodě a necháme vychladnout. Pak ho nakrájíme na kostky.
2. Rohlíky nebo veku nakrájíme na kostičky a dáme do větší mísy. Žloutky rozšleháme v mléce, osolíme, opepříme a ochutíme několika strouhnutími muškátového oříšku. Vlijeme na pečivo
a necháme vsáknout. Přidáme nakrájené maso. Bylinky posekáme, přidáme do mísy a vše promícháme. Nakonec vmícháme sníh z bílků.
3. Pekáček nebo zapékací misku vymažeme sádlem, vysypeme strouhankou a vlijeme těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 35–40 minut dozlatova.
Text a foto: CzechSpecials
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.