Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Začíná sezóna kozího mléka

Začíná sezóna kozího mléka

21. 04. 2021 - ČR - Na jaře nastává období zasvěcené všem, kteří si libují v méně známých mléčných výrobcích, jako je například kozí mléko. Po dlouhé pauze, která trvá od listopadu do dubna, tak všichni milovníci této kravské alternativy jásají.

Kromě mléka roste i nabídka jiných produktů, jako je například žervé nebo měkkých sýrů. Pro čerstvé potraviny se navíc můžete vydat na některou z kozích ekofarem, kde se můžete podívat, jak vypadá proces výroby a vyzkoušet i méně známé výrobky. Na jaře zde navíc potkáte i ty nejmenší – kůzlata, takže s sebou můžete vzít i děti.

Zatímco kravské mléko a produkty z něj seženete celoročně, u kozích výrobků je to na většině ekofarem jinak a přes zimu se prostě nedojí. Kozy jsou tzv. zasušené a připravují se na příchod mláďat. Teprve po narození kůzlat a jejich odkojení, začínají znovu produkovat mléko. Sezóna tak většinou začíná v dubnu a končí v listopadu, někdy i dříve. V posledních letech poptávka po kozích mléčných výrobcích značně roste a začínají je nakupovat nejen ti, jež trpí alergií na kravskou bílkovinu, ale i zatvrzelí gurmáni.

Obávaná kozinka

Důvodem, proč se někteří nákupu kozího mléka obávají, je jeho specifické aroma - zvané kozinka. Má mnohem silnější vůni, chuť i jiný vzhled, než jsme u kravských variant zvyklí. Ale disponuje vysokým obsahem vápníku, který je pro člověka lépe stravitelný než jiné druhy mléka. Navíc má, díky odlišnému složení bílkovin, menší alergenní potenciál pro ty, kteří jsou citliví na kravskou bílkovinu. Mezi nejčastější produkty z kozího mléka, které farmy nabízejí, se řadí například jogurty nebo nezrající sýry. Zakoupit můžete i tvaroh, žervé nebo jiné měkké sýry.

Život na pastvině

Čerstvé a lokální produkty, navíc ve vysoké kvalitě, seženete na farmách hospodařících v režimu ekologického zemědělství. Kozy zde tráví většinu času na pastvinách a ustájeny jsou jen v případě nepřízně počasí. Díky tomu je i chuť či aroma mléka jemnější a pro řadu spotřebitelů příjemnější. Součástí stáje na farmě bývá také dojírna, ze které mléko odchází přímo do mlékárny, kde se následně zpracuje.

Produkce v ekologickém zemědělství podléhá přísným pravidlům. Základem krmení je pastva. Do výrobků s certifikací bio se nesmí přidávat žádná umělá aromata, zlepšovače chutě, vůně či konzistence. Při koupi bio sýru, jogurtů nebo mléka tak budete mít jistotu, že produkty neobsahují žádné zbytečné látky.

Zážitek i čerstvé výrobky

Většina ekofarem navíc nabízí i soukromé prohlídky stájí, takže se na nákup můžete vydat i s dětmi. Lokální produkty si koupíte přímo na místě, takže si kromě zážitku dovezete i čerstvé mléčné výrobky v biokvalitě. Seznam kozích ekofarem najdete na stránkách kamprobio.cz nebo lovime.bio.cz. Více informací o biopotravinách a ekologickém zemědělství pak najdete na myjsmebio.cz.

Zdroj: PEPRCONSULTING

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz