29. 04. 2021 - ČR - Online seriál o vaření se Zdeňkem Pohlreichem pokračuje novým receptem, při jehož přípravě zdatně asistovala půvabná dáma – modelka, moderátorka a herečka Iva Kubelková.
Pokud máte chuť na něco jarně odlehčeného, pak si jistě na následujících pokrmech opravdu pochutnáte. Zdeněk Pohlreich a Iva Kubelková připravují polentovou placku s jarním salátem a burratou a bezmléčnou panna cottu
Suroviny seženete v běžných obchodech nebo u svých oblíbených farmářů a postup vám také žádné vrásky na čele neudělá. Tak se pojďme do našeho menu bez obav pustit.
Recepty:
· Polentová placka s jarním salátem a burratou
(hlavní chod, 4 porce)
Ingredience:
Polenta
180 ml mléka
180 ml smetany na vaření
1 snítka rozmarýnu
1 snítka tymiánu
1 stroužek česneku
100 g instantní polenty
30 g parmazánu
2 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
Salát
100 g zelených fazolek
4 ředkvičky
100 g hrášku
3 lžíce olivového oleje
1 ½ lžíce bílého vinného octa
2 burraty (á 160 g)
1 lžíce extra panenského olivového oleje
10 lístků máty
sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
1. Mléko a smetanu vlijte do rendlíku, přidejte rozmarýn, tymián a oloupaný česnek a zahřívejte až k varu. Vyjměte bylinky a česnek a vsypte polentu. Míchejte, dokud kaše nezhoustne, aby nevznikly hrudky. Osolte a opepřete a vařte za stálého míchání do zhoustnutí, zhruba 5 minut dle druhu polenty. Přidejte strouhaný parmazán a promíchejte. Hlubší plech vyložte potravinářskou fólií a rozetřete na ni rovnoměrně polentovou kaši, aby zchladla. Ztuhne a půjde snadno vyklopit. Plech uložte na 1 hodinu do lednice. V pánvi rozehřejte olej, polentu vyjměte, rozkrojte na čtvrtky a opečte ji z každé strany asi 1 minutu. Fazole krátce povařte ve vroucí osolené vodě a zchlaďte je.
2. Na salát očistěte ředkvičky, rozpulte je a každou půlku rozkrájejte na čtvrtiny. Promíchejte s hráškem a fazolemi. Olej prošlehejte s octem, osolte, opepřete a přelijte přes zeleninu. Opečenou polentu podávejte se salátem a polovinou burraty zakápnuté olejem a posypané čerstvě drceným pepřem a lístky máty.
· Bezmléčná panna cotta (dezert, 4 porce)
Ingredience:
600 ml sójového mléka
3 lžíce medu
1 vanilka
2 cm citronové trávy
špetka soli
5 plátků želatiny
1 mango, nakrájené na kostičky
2 lžíce limetové šťávy
1 lžička vody
mistička malin
Postup:
1. Do mléka vmíchejte med, vyškrábejte semínka z 1/2 vanilky (zbylé vyškrábejte do misky), přidejte i tobolku, citronovou trávu a sůl a zahřívejte až k varu. Povařte 1 minutu, odstavte a nechte pár minut chladnout. Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat, trvá to zhruba 5 minut. Vymačkejte z ní přebytečnou vodu,
vmíchejte do svařeného mléka, rozlijte do čtyř skleniček a uložte do druhého dne do lednice. Mango promíchejte s 1 lžící limetové šťávy, vodou a zbylými vanilkovými semínky. V druhé míse promíchejte zbylou limetovou šťávu s malinami.
2. Mističky ponořte do teplé vody a opatrně vyklepněte panna cottu na talíř. Kolem rozdělte mango a maliny, nebo ovoce nasypte na panna cottu a podávejte ji ve sklenicích.
Zdroj: KPA ONE s.r.o.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.