27. 04. 2021 - ČR - Už celé měsíce se obor gastro služeb drží na neměnných hodnotách. Prakticky od začátku letošního roku je situace stejná jako během listopadového lockdownu.
V provozu zůstávají jen 4 z 10 podniků a tomu odpovídají i souhrnné tržby kolem 40 % „předcovidového“ normálu z loňského února. Vyplývá to z dat společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá čtvrtina tuzemských gastro provozů. Oživení příliš nepomohlo ani znovuotevření okresů. V maloobchodu se však situace o něco zlepšila.
„Samotné nás překvapilo, že v gastru za uplynulý týden není vidět markantnější změna, ale dost možná za to může nepříznivé počasí. To má na tržby velký vliv i za normálních podmínek, kdy se lidé můžou pohodlně usadit uvnitř podniků. V situaci, kdy jsou odkázáni jen na výdejní okénka, motivace vyrazit v zimě a dešti podstatně klesá,“ uvažuje ředitel Dotykačky Petr Menclík.
Maloobchod si polepšil
V maloobchodu se naopak určitý posun za poslední týden projevil. Nejspíš ani ne tak v důsledku otevření okresů, jako spíš díky rozvolnění některých oblastí (např. otevření papírnictví). Z týdne na týden se počet otevřených provozoven zvýšil zhruba o 4 procentní body. Aktuálně jsou tak podle Dotykačky v provozu už dvě třetiny maloobchodních provozoven, které fungovaly loni v únoru1 před vypuknutím pandemie. Zavřených zůstávalo k neděli 19. dubna 32 procent prodejen.
Pozitivní posun je podle Dotykačky vidět i v souhrnných maloobchodních tržbách: „Zatímco v uplynulých týdnech se propad v porovnání s „předcovidovým“ obdobím pohyboval mezi 15 a 25 procenty, minulý týden byl tento pokles už jen 8procentní,“ vyčísluje Menclík.
Dá se očekávat, že v nadcházejícím období maloobchodní čísla vylepší další rozvolnění a také nástup sezónních prodejců. Mnohem větší rozdíly však sezónnost způsobuje v oboru gastra.
Zdroj: Dotykačka
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.