07. 07. 2021 - ČR - Již několik desítek měst v Čechách i na Moravě avizovalo, že až do konce roku 2021 nebudou po restauracích, kavárnách, barech a dalších gastronomických podnicích požadovat uhrazení poplatků za venkovní zahrádky. Podnikatelé decimovaní koronavirovou krizí a souvisejícími restrikcemi tím měsíčně ušetří i desetitisíce korun.
Gastronomie patří mezi vůbec nejvíce zasažené obory pandemií čínského viru. Provozovatelé gastronomických zařízení momentálně v rukou obracejí každou korunu, často už jednu z posledních, které mají. Letošní průzkum České barmanské asociace mezi členskou základnou totiž ukázal, že bezmála šestina jejích podnikajících členů už bohužel zkrachovala. Více než polovina respondentů pak v dotazníku odhadovala své finanční rezervy na maximálně tři měsíce podnikání.
Za takového stavu Česká barmanská asociace vyzvala městské úřady všech krajských a okresních měst v celé České republice, aby podnikatelům v gastronomii prominuly poplatky za pronajímané venkovní prostory, a to pro celý kalendářní rok 2021. „Věřím, že pro městské rozpočty nepůjde o nijak závratnou zátěž. Na druhou stranu takové opatření pomůže všem podnikatelům, pro které částky už v řádu desetitisíců v aktuální bezútěšné situaci znamenají velké peníze,“ uvedl prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.
Na výzvu asociace do uzávěrky vydání kladně zareagovaly tři desítky měst. Jejich představitelé buďto informovali, že se již dříve na odpouštění poplatků usnesli, anebo agendu projednali na základě výzvy, tak jako třeba v Opavě. „Vedení města žádost projednalo a schválilo, a to na období od 17. května do 17. října,“ odpověděl na výzvu České barmanské asociace opavský magistrát.
Restaurační zahrádky jsou od poplatků pro letošek osvobozeny například také v centru Brna. Městskou část toto rozhodnutí ochudí zhruba o 6 milionů korun, které by na poplatcích inkasovala. Podle vyjádření tajemníka úřadu městské části ale bude chybějící příjem vyvážen společenským a kulturním ožitím města. V Brně navíc budou letos pokračovat s projektem sdílených zahrádek, jenž se zde osvědčil už loni, kdy město umístí do veřejného prostoru v blízkosti různých vyhlášených gastro- pointů 500 lehátek k volnému využití.
Text: Michael Lapčík, Česká barmanská asociace, foto: CBA
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.