Štamgast & Gurmán

Houby na grilu

Houby na grilu

06. 06. 2021 - ČR - Ťuky ťuk, sezóna rozpálených grilů klepe na dveře, ba co více, je tady. Gurmáni opět stojí před otázkou, co bude letos hitem letních grilovaček. My pro vás máme jednoduchý tip, se kterým budete mít zaručený úspěch – sáhněte po žampionu! Možná budete sami překvapeni, jak dokonale může tato zdánlivě obyčejná houba skvěle chutnat.

Samotné, nakládané, nadívané, v salátu, ve špízu i v hamburgeru. Tam všude hrají hlavní roli, a hlavně neodolatelně chutnají. Podmínkou samozřejmě je sehnat kvalitní plodnice a pak už nic nebrání uspořádat letní žampionové hody pod širým nebem. „U nás pěstujeme bílé i krémové žampiony, v nabídce máme ale i portobella, které jsou na gril přímo ideální,“ zhodnotil majitel společnosti Sporea Vladimír Jantula.

Právě tato firma je největším dodavatelem žampionů na našem trhu, a tak je jasné, že šéfovi houby chutnat musí. A taky, že chutnají. „Je fakt, že když jdeme někam na grilovačku, s naším oblíbeným receptem vždy sklízíme úspěch. Nemusí to být přitom žádný kus masa, prostě si vezmeme naše žampiony a připravíme dobrotu, která vždy zmizí velice rychle,“ pousmál se trochu tajemně Vladimír Jantula. A jak svou delikatesu dělá? Vezme si hlavičky portobella, z obou stran je potře olivovým olejem a položí na gril. „Nejprve stranu, kde jsou lamely, dám dolů. Po chvilce houby obrátím. V misce mám připravenou směs ze sýra s modrou plísní a z šunky. A právě tou opatrně naplním kloboučky portobella a dogriluji,“ poradil Vladimír Jantula. Když dá grilované plněné žampiony na talíř, nestihne ani říct PORTOBELLO, a už jsou pryč.

Žampiony se mohou grilovat i samotné. Chutnají, když se potřou olejem a nakrájenými bylinkami – petrželkou, bazalkou a tymiánem. Velké klobouky portobella dokážou hravě nahradit v hamburgeru plátek masa. Naopak malé kloboučky krémových žampionů jsou vynikající coby součást špízů. Grilované žampiony ozdobí každý zeleninový salát, a pokud už někdo musí mít na grilu maso, pak právě žampiony jsou tou nejlepší přílohou.

Společnost Sporea pěstuje také hlívu. Takže je více než jasné, že Vladimír Jantula sází často na gril i ji. „Vybírám si mladší a menší plodnice, které nechávám krátce marinovat v oleji se směsí bylinek. Hlíva na grilu krásně zkřehne a je vynikající,“ pousmál se. Takto ugrilovaná hlíva je vynikající samotná, ale i na saláty, do sendvičů, hamburgerů, a když už to musí být, tak i jako příloha k pořádnému steaku.

Dalším špičkovým adeptem na gril je houba shiitake. Tato japonská perla má vynikající a originální chuť, ale má také příznivý vliv na lidský organismus. Delikatesní je, když se připraví marináda z olivového oleje, citrónu, česneku, tymiánu a majoránky. V ní se houbičky půl hodiny marinují. Pak se zabalí do alobalu a položí na pár minut na gril.

PÁR RAD ZÁVĚREM

Žampiony, hlíva i shiitake jsou vynikající a zdraví prospěšné houby. Jsou až notoricky známé, přesto se lidé často dopouštějí několika chyb při jejich přípravě. „Například žampiony není třeba vůbec loupat. Stačí je otřít suchým hadýrkem od hlíny a mohou se hned používat,“ poradil Vladimír Jantula. Dalším pravidlem je, že solit se musí až na závěr, tedy v momentě, kdy už jsou houby ugrilované. Žampiony by se neměly umývat pod vodou a hlívu zase není třeba předvařovat. Tyto houby nemusíme nijak kořenit. Sedí k nim ale bylinky, hlavně tymián a čerstvá majoránka. A jak už bylo řečeno, dobrý žampion nahradí na grilu i kus masa. Nevěříte? Tak to zkuste!

 

Text: PR, foto: Samphotostock.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz