07. 07. 2021 - ČR - Konečně nastává čas grilování. Čas dobrého jídla a příjemných okamžiků s nejbližšími. Není proto důležitějšího úkolu než pohostit rodinu či přátele a připravit jim gurmánský zážitek, na který budou rádi vzpomínat.
V létě mnohem víc potěší lehké pokrmy a jednoduché chutě. Důležité je vybírat hlavně kvalitní suroviny, které sami o sobě budou výtečné na talíři a s vaší láskyplnou péčí na grilu a případně správně zvolenou marinádou podtrhnou šťavnatost a delikátnost masa. S jistotou v tomto případě můžete vybrat české kuřecí maso od Drůbežářského závodu Klatovy, které vyniká vysokou jakostí a kvalitou.
Na grilování využijte například kuřecí prsní řízky či kuřecí řízky stehenní bez kosti a úspěch máte zaručený. Na trhu najdete i oblíbená marinovaná kuřecí masa ve formě balení Family grill a Party grill.
Pokud si však chcete připravit marinádu podle svého a potěšit nejbližší svým umem, tak vyzkoušejte některou ze tří, které doporučujeme.
Ingredience:
• 250 g bílého jogurtu
• šťáva a kůra z jednoho citronu
• 4 lžíce slunečnicového či olivového oleje
• 2–4 stroužky česneku
• čerstvá bazalka a oregano
• sůl
Postup:
1. Na pracovní plochu si připravte všechny ingredience.
2. Nakrájejte si nadrobno čerstvou bazalku, prolistujte česnek a nastrouhejte kůru z citronu.
3. Připravte si misku, do které si naložíte připravené maso. Jako první do misky vložte bílý jogurt. Poté přidejte šťávu i nastrouhanou kůru z jedno citronu. Přilijte olej a přidejte prolisovaný česnek a bylinky.
4. Naložte do marinády kuřecí plátky a nechte 2 hodiny minimálně v lednici, v lepším případě nechte přes noc marinovat.
5. Nezapomeňte naložené maso vyndat alespoň o hodinu dřív, než se jej rozhodnete grilovat, předejdete tak teplotnímu šoku masa.
Ingredience:
• 4 lžíce slunečnicového či olivového oleje
• 2 lžíce kečupu
• 1 lžíce kremžské hořčice
• sójová omáčka
• 5 stroužků česneku
• čerstvá bazalka
• červená paprika
• kari
• sůl
Postup:
1. Nejprve si všechny ingredience vyskládejte na pracovní plochu.
2. Nasekejte čerstvou bazalku nadrobno a utřete 5 stroužků česneku.
3. Připravte si misku, do které postupně smíchejte olej, kečup, hořčici a přidejte bylinky a koření, utřený česnek a dle chuti přidejte sójovou omáčku.
4. S připravenou zálivkou potřete kuřecí maso a nechte pár hodin, nejlépe přes noc v marinádě.
5. Nezapomeňte naložené maso vyndat alespoň o hodinu dřív, než se jej rozhodnete grilovat, předejdete tak teplotnímu šoku masa.
Ingredience:
• 3 lžíce slunečnicového či olivového oleje
• 2 lžíce medu
• 4 lžíce sójové omáčky
• 3–4 stroužky česneku
• čerstvá bazalka a oregano
• 2 lžičky citronové šťávy
• sůl
• pepř
Postup:
1. Na pracovní plochu si připravte všechny ingredience.
2. Nakrájejte si nadrobno bazalku a prolisujte česnek.
3. Připravte si misku a smíchejte v ní sójovou omáčku, olej a med. Přidejte do směsi prolisovaný
česnek, pepř, sůl a bylinky. A dochuťte citronovou šťávou.
4. Naložte do marinády kuřecí plátky a nechte 2 hodiny minimálně v lednici, v lepším případě
nechte přes noc marinovat.
5. Nezapomeňte naložené maso vyndat alespoň o hodinu dřív, než se jej rozhodnete grilovat, předejdete tak teplotnímu šoku masa.
TIP: Pokud chcete potěšit převážně pánskou část návštěvy, můžete do této marinády přidat i 60 ml whisky.
Zdroj: Michaela Janoušková, Drůbežářské závody Klatovy
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.