19. 07. 2021 - PŘEROV - Pivovar Zubr navázal na úspěchy v soutěži o Zlatý pohár PIVEX – PIVO 2021. Stejně jako v loňském roce se pivem roku stal dvanáctistupňový ležák Zubr Gradus, který zároveň zvítězil v kategorii světlých ležáků.
Dvanáctistupňový ležák Zubr Gradus je nejnovějším pivem ve stálém portfoliu pivovaru Zubr a ihned po svém uvedení si získal oblibu nejen u konzumentů, ale také odborníků. „Pivovary a celý gastrosektor zažívá opravdu těžké období a každá dobrá zpráva a ocenění je pro nás samozřejmě vzpruhou a povzbuzením do další práce. Zakládáme si na tom, že vaříme poctivé tradiční české pivo a těší nás, že jeho kvalitu oceňují pivovarští odborníci i naši konzumenti,“ komentuje úspěch v soutěži Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.
Úspěchy pivovaru v posledním čtvrtstoletí, kterých rozhodně není málo, přicházejí pod taktovkou sládkové Nataši Rouskové. Právě ona stojí za recepturami piv, která pravidelně sbírají ocenění na odborných degustačních soutěžích v tuzemsku i zahraničí. „V pivovaru Zubr jsme vsadili na tradiční výrobu a já jsem za to ráda, protože se opakovaně ukazuje, že to byla správná cesta. Základem kvalitního poctivého piva jsou suroviny, které odebíráme především od regionálních dodavatelů. Stejně důležitý je ale i klasický výrobní postup, proto v našem pivovaru najdete otevřené kvasné kádě, odkud pivo míří k dlouhému zrání při nízkých teplotách do ležáckého sklepa,“ odhaluje taje výroby piva přerovská sládková.
Pivo Zubr, Foto: Pivovar Zubr
Zubr Gradus
Zubr Gradus je světlý dvanáctistupňový ležák uvařený z několika odrůd českého chmele, zejména z aromatického Žateckého poloraného červeňáku z tršické oblasti, a z kombinace klasického a speciálního moravského sladu zvaného "karapils". Ten dodává ležáku vyšší plnost a příjemnou zlatou barvu s jantarovo-medovými odstíny. Zubr Gradus byl vyhlášen nejlepším světlým ležákem roku na soutěži České pivo 2019 a stal se absolutním šampionem soutěže Zlatý pohár PIVEX v letech 2020 a 2021.
Varna pivovaru Zubr, foto: Pivovar Zubr
Tradiční výroba
Přerovský pivovar Zubr, který letos oslavil již své 149. narozeniny, si zakládá na tradiční výrobě, originálních recepturách a kvalitních regionálních surovinách. Vše začíná už na varně a pokračuje kvašením na otevřené spilce a dlouhým zráním v ležáckém sklepě při nízkých teplotách. Pivo Zubr poznáte podle typického chmelového aroma, které získává díky prvotřídní kvalitě chmele. I z tohoto důvodu pivovar Zubr úzce spolupracuje s lokálními chmelaři v Tršicích a Kokorách, kde se pěstuje tradiční česká odrůda aromatického chmele – Žatecký poloraný červeňák. Ten patří k nejkvalitnějším chmelům na světě.
Zdroj: PR
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.