Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

PSG Zlín. Hokejisté na talíři

PSG Zlín. Hokejisté na talíři

10. 12. 2012 - ZLÍN - Sportovci při svém stravování musí myslet na to, že čím je větší intenzita zátěže a věk, tím více si musí hlídat příjem kalorií. Po sportovním výkonu pak musí myslet na to, že ztracenou energii je třeba vhodně doplnit. Jak vypadá jídelníček zlínských prvoligových hokejistů před tréninkem a co si rádi dopřejí v čase, kdy se nemusí přísně hlídat?

„Někteří z hráčů využívají služeb výživového specialisty, který jim poradí, co nejlíp prospívá tělu jednotlivce. Hráči jsou profesionálové a ví, co si mohou dovolit. Každý chce hrát a odvést na ledě maximum, k tomu patří i předzápasová příprava včetně stravování. Hráči ví, že před výkonem nemají tři hodiny jíst, popřípadě mají doplňovat rychlé cukry. Každý zná své tělo a ví, co mu nejvíc pomáhá, je to hodně individuální. Po utkání je zase potřeba doplnit bílkoviny a cukry. Na venkovních utkáních mají hráči společný oběd, kde se řídí již řečenými pravidly, po zápase si hráči dávají jídlo podle svého uvážení,“ popsal sportovní manažer Jiří Šolc.

Útočník Bedřich Köhler prozradil časopisu Štamgast&Gurmán, že před zápasem tvoří jeho jídelníček kuřecí prso s těstovinami nebo rýží. Obránce Radim Tesařík popsal své předzápasové menu: „Na oběd si dám třeba steak s bramborem k večeři už jen rybu s těstovinami. Energii dodají třeba těstoviny s tuňákem.“ „Každý má svůj předzápasový jídelníček nastavený jinak, já miluju rýži s masem a na pití džus. I mimo sezónu jím podobně, s ničím to nepřeháním, jen si samozřejmě občas si dám svíčkovou nebo vepřo, knedlo, zelo,“ vysvětlil dvacetiletý útočník Antonín Honejsek. Recept na jídlo, které by před zápasem dodalo extra porci energie, borci na bruslích nemají. „Funguje nepřecpávat se,“ poradil Petr Čajánek. „Před zápasem nepomůže těžké jídlo, které dlouho trávíš,“ dodal Antonín Honejsek. „Mě žádné jídlo nenakopne. Jediné, co mi spolehlivě dodá energii je spánek,“ uzavřel útočník Petr Holík.

Lososa, vývar, těstoviny, kuřecí maso, steak zmínili ve své předzápasové stravě i další členové prvoligového týmu HC PSG Zlín. Těch služebně starších jsme se pak ještě zeptali, jestli se pohled na zdravou výživu vrcholových hokejistů za poslední léta nějak změnil. „Za dvacet let se změní každý, i jídelníček. Myslím, že celkově se o stravování a výživě ví a mluví mnohem víc, než před dvaceti lety. A to nejen mezi sportovci,“ odpověděl sedmatřicetiletý útočník Petr Čajánek. „V jídle je vše individuální jenom přibylo více doplňků stravy,“ doplnil Radim Tesařík.

A jak vypadá menu hráčů v době, kdy se nemusí hlídat a mohou gurmánsky „hřešit“? „Dam si colu s plátkem citrónu a boloňské lasagne,“ prozradil Antonín Honejsek. „Rád si dopřeju trochu vína, piva sushi nebo tatarák z lososa, z tuňáka či hovězí,“ řekl Radim Tesařík. „Jím úplně vše, není potřeba se omezovat, při letní přípravě jdou kila samy dolů,“ doplnil brankář Luboš Horčička.

A protože se blíží vánoce, tedy jedna velká kalorická bomba, zajímalo nás, čemu z vánočních dobrot zlínští sportovci neodolají. „Dopřeju si všechny. Začínám cukrovím a končím kaprem,“ přiznal Petr Čajánek. Bedřich Köhler, Antonín Honejsek i Petr Holík přiznali, že se nejvíc těší na bramborový salát s řízkem. „Taky se rád přecpávám cukrovím,“ dodal poslední jmenovaný a slabost pro cukroví přiznal i Luboš Horčička. „Důležitější než jídlo je rodinná pohoda domova,“ zakončil naše povídání o jídle Radim Tesařík.

Text: Blanka Kovandová

Na fotografiích:

Petr Holík při točení nealko piva

Petr Holík s Antonínem Honejskem v restaurační kuchyni

00581-Holik_a_Honejsek_v_kuchyni_na_9evitce_IMG_5231.jpg

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz