Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Jak nahradit jednorázové obaly a snížit produkci odpadu v gastronomii?

Jak nahradit jednorázové obaly a snížit produkci odpadu v gastronomii?

27. 07. 2021 - ČR - Společnost Coca-Cola HBC přináší ve spolupráci s REkrabičkou řešení pro eliminaci zbytečného odpadu, který vzniká v restauracích při vydávání jídel s sebou.

Až 400krát použitelný obal vyrobený ze speciálního polypropylenu se pro výdej hotových jídel hodí perfektně, protože byl navržen přímo k tomuto účelu, a to ve spolupráci s několika majiteli restaurací. REkrabičku mohou využít zákazníci z řad restauračních zařízení, bister či kaváren v České republice. Tato služba jde ruku v ruce s podporou cirkularity a udržitelnosti, do které se společnost Coca-Cola HBC aktivně zapojuje a také závazkem World Without Waste, tedy Svět bez odpadu, jehož cílem je mimo jiné významně snížit podíl obalových materiálů na celkovém objemu produkovaného odpadu.

Denně se v České republice vyhodí okolo 54 tun jednorázových obalů na jídlo, což odpovídá více než 20 000 tun zbytečného odpadu ročně. I to je jedním z důvodů, proč vznikla ekologická REkrabička, která je díky možnosti opakovaného použití mnohem šetrnější k přírodě než používání jednorázových obalů. Její využívání se vyplatí i z ekonomického hlediska. Díky tomu budou restaurace i zákazníci motivováni, aby nahradili jednorázové obaly právě REkrabičkou. Vzhledem k tomu, že jde o český výrobek, hotové obaly se navíc nemusí převážet k zákazníkům z velké vzdálenosti.

„Dlouho jsme hledali materiál, který by přesně odpovídal našim představám. Nakonec zvítězil plast, který je při výrobě poměrně nenáročný z pohledu spotřeby energie a přírodních zdrojů. Je také velmi dobře recyklovatelný, jednoduchý na údržbu a co je velmi důležité – je odolný proti prasknutí i absorpci pachů a barev z potravin. Výrobu máme přímo v Česku, což nám umožňuje minimalizovat přepravu z místa na místo a efektivně tak redukovat produkci CO2,“ vysvětluje Ondřej Širočka, zakladatel REkrabičky.

Do projektu s Coca-Cola HBC se rozhodl zapojit i Roman Paulus, šéfkuchař, gastronom, lektor a autor kuchařek, který získal jako první český šéfkuchař michelinskou hvězdu: „Snažíme se v našich provozovnách chovat odpovědně vůči životnímu prostředí. Během posledního roku jsme kvůli pandemii fungovali řadu měsíců jen přes výdejní okénka a našim zákazníkům museli dávat jídlo s sebou. Trápilo nás velké množství jednorázových obalů. Koncept REkrabičky nám připadá jako ideální řešení pro naši olomouckou restauraci Lobster Family Restaurant a plánujeme, že bychom je používali i v nově plánovaném podniku, který otevřeme v Olomouci již letos v říjnu. Nejenže jde o funkční a ekologické řešení podporující cirkularitu, ale krabičky i dobře těsní a hezky vypadají.“

 

Zdroj: Anh Nguyenová

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz