04. 08. 2021 - BRNO - Designový venkovní bar z dílny předního architektonického studia KOGAA zdobí od konce minulého týdne uličku Pohořelec poblíž Malinovského náměstí. Kolemjdoucí se u něj mohou zastavit na sklenku vína, limonády či jiného osvěžení. Venkovní projekt nese název plusKK a provozuje jej nedaleký podnik 4pokoje.
Pestrobarevná průsvitná kostka, kterou přes den prosvětlují sluneční paprsky a večer reflektory, má otevřeno denně za příznivého počasí od 13 hodin, a to až do konce září. „Ve vztahu k veřejnému prostoru má jít o architektonicky nadčasový počin kontrastující s uniformitou většiny letních zahrádek, stánků a kiosků. Doufáme, že to díky plusKK na Pohořelci pěkně ožije. A v zimě ho můžeme využít k účasti na různých indoor festivalech,“ plánuje barmanažerka podniku 4pokoje a projektu plusKK Kateřina Kristová.
Podle ní odkazuje nevšední název venkovního baru realitní hantýrkou na fakt, že vlastně tvoří další „místnost“ již existujících 4pokojů. Z architektonického hlediska je pod projektem plusKK podepsáno brněnské studio KOGAA, které v regionu již realizovalo třeba revitalizaci obchodního centra Futurum v Brně a pracovalo i na zahraničních projektech, například ve Španělsku či na Islandu.
Zadáním bylo vytvořit opakovaně použitelný, funkční a zároveň estetický gastro point, jenž pozvedává kvalitu veřejného prostoru. „Stěny stánku sestávají z kovových mříží, které dovolují maximální prosvětlení a zároveň chrání vnitřní vybavení před nočním vandalstvím. Za touto hlavní strukturou je umístěno tenké plexisklo, které prostoru dodává barevnost. Když jej večer prosvítíte reflektory, vznikne vám pestrobarevná lucerna,“ říká architektka a autorka projektu Maria Minic ze studia KOGAA.
Brněnští architekti studii venkovního baru vypracovali pro 4pokoje bezplatně. Jsou zde totiž častými hosty, navíc chtěli podpořit gastronomii po těžkém období covidových uzávěr a také udělat něco prospěšného pro veřejný prostor.
Sortiment plusKK prozatím sestává z velmi jednoduchých a populárních letních nápojů. Kolemjdoucí se osvěží kvalitními limonádami, pivem, vínem s ledem nebo Aperol Spritzem, vpodvečer i aperitivním menu. Sortiment se má průběžně měnit v závislosti na preferencích budoucích štamgastů. „Hostům se snažíme nabídnout absolutní pohostinnost dle italského přístupu. Pokud nám náhodou nedokážou opak, jsou automaticky našimi dobrými přáteli. Vítáni jsou i cyklisté a maminky s kočárky. Mohou si sednout do lehátek nebo jen tak postávat u baru,“ dodává Kateřina Kristová.
Zdroj: Michael Lapčík
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.