Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Pojďme grilovat aneb Kvalitní recepty vonící ohněm 2

Pojďme grilovat aneb Kvalitní recepty vonící ohněm 2

23. 08. 2021 - ČR - Léto se už sice přehouplo do druhé půlky, ale to nám rozhodně nebrání naplno si užívat venkovních „grilovaček“.

uhé půlky, ale to nám rozhodně nebrání naplno si užívat venkovních „grilovaček“. Dokonce si můžeme zasoutěžit o 1 z 9 zahradních plynových grilů. Stačí si koupit pouhé 3 potraviny se značkami kvality (Klasa, Regionální potravina, „biozebra“ a „biolist“) a vyplnit pár informací na akademiekvality.cz. A co si můžeme ugrilovat? Např. plněné batáty s broskví, sýrem a šunkou či pikantní vepřová žebra s opečeným chlebem a variací dipů.

Pikantní vepřová žebra s opečeným chlebem

Krásně mastné ruce i pusa od ucha k uchu. Žebírka se zkrátka jinak jíst nedají. A to je dobře, protože to k nim zkrátka patří. Když si je totiž dáváme s přáteli, možná nám o něco více chutnají. Co je u tohoto pokrmu ovšem zásadní? Proč jsou žebra buď jen dobrá, nebo jsou naprostou delikatesou? Díky marinádě! Ta naše je plná medu, rajského protlaku, hořčice, koření i řapíkatého celeru. A celou „gastrosymfonii“ doladí 3 dipy – hořčicový, nivový a koprový. Tak ať nezbude ani kousíček!

 

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 90 minut

Náročnost: **

 

Ingredience:

1,6 kg vepřových žebírek

100 g rajského protlaku

100 g kremžské hořčice

50 g medu

2 lžíce sušené cibule

1 lžíce sušeného česneku

1 lžíce sušeného chilli

200 g řapíkatého celeru

sůl, pepř

plátky chleba

 

Hořčicový dip:

1 zakysaná smetana

kremžská hořčice

med

sůl a pepř

 

Nivový dip:

100 g strouhané nivy

300 g selského bílého jogurtu

sůl, pepř, sušený česnek

 

Koprová majonéza:

200 g majonézy

2 hrsti sekaného kopru

sůl, pepř, citronová šťáva

 

Postup:

1. Vepřová žebra osolíme a opepříme. V míse smícháme med, protlak, hořčici a všechno koření a dobře promícháme. Marinádu rozetřeme na žebra a nakonec posypeme řapíkatým celerem nakrájeným na kostičky. Žebra zabalíme do alobalu a necháme nejlépe přes noc marinovat.

2. Žebra grilujeme nejprve v alobalu cca 30 minut a poté je vyjmeme z alobalu a dogrilujeme, aby byla krásně opečená.

3. U všech tří dipů stačí smíchat jednotlivé ingredience a dochutit podle své chuti.

Tip: Věděli jste, že welfare zvířat představuje dlouhodobou prioritu dozorové činnosti Státní veterinární správy? V roce 2020 provedla SVS v této oblasti více než 6800 kontrol. Procento zjištěných závad mírně meziročně kleslo u hospodářských zvířat z 22 % na 19 %.

Plněné grilované batáty

Přestože mají slané pokrmy s broskví nádech „retra“, nezavrhujte je. K našim grilovaným batátům se toto oranžovo-červené ovoce perfektně hodí. Kombinaci sýru, šunky a broskví ocení jistě i vaše děti. A proč zrovna batáty neboli sladké brambory? Jsou velmi výživné, protože kromě řady vitaminů obsahují mj. poměrně velké množství antioxidantů. A jakmile je konzumujeme se slupkou, doplňujeme nerozpustnou vlákninu, která podporuje náš metabolismus. Už na nic nečekejte a začněte oplachovat batáty.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 40 minut

Náročnost: *

 

Ingredience:

4 batáty

200 g šunky

200 g sýru eidam

1 menší plechovku broskví

sůl, pepř, olej

 

Postup:

1. Batáty opláchneme a necháme oschnout. Mezitím si z alobalu uděláme čtyři čtverce, které zlehka potřeme olejem, osolíme a opepříme a zabalíme do nich batáty. Grilujeme cca 40 minut v přiklopeném grilu a občas otočíme.

2. Mezitím si nakrájíme šunku, sýr a broskev na malé kostičky. Rozpůlené batáty posypeme nakrájenou broskví, šunkou a kostičkami sýra.

3. Nakonec naplněné batáty zapečeme na pekáčku v přikrytém grilu.

Tip: Když vybíráte šunku, sledujte její třídu. Standardní šunky mohou na rozdíl od šunek výběrových a šunek nejvyšší jakosti obsahovat kromě masa, vody, soli i některé povolené přísady, např. bílkovinné preparáty rostlinného původu, škrob, vlákninu a potravinářská barviva.

 

Zdroj: AKADEMIE KVALITY

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz