Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Inspirujte se sladkými recepty se švestkami a jablky

Inspirujte se sladkými recepty se švestkami a jablky

25. 08. 2021 - ČR - S babím létem je neodmyslitelně spjaté voňavé sezónní ovoce v podobě jablek a švestek. S oběma druhy se dá v kuchyni přímo kouzlit a mají široké využití. Navíc je v sušené podobě můžete snadno uchovat až do zimy.

A pokud jste při pomyšlení na tyto dobroty dostali chuť na něco sladkého, přinášíme vám hned dva tipy na skvělé ovocné pochoutky.

Povidla, koláče, bublaniny nebo třeba džemy a marmelády – abyste měli jistotu, že bude výsledek opravdu výtečný a plný chuti, měli byste při volbě produktů dbát na to, abyste vybírali z těch kvalitních. Září je Měsícem biopotravin a v regionech se při této příležitosti koná řada nejrůznějších akcí, kde se můžete s farmáři seznámit a ochutnat jejich bioprodukty.

NÁŠ TIP: Jablečný džem provoněný skořicí

· asi 1 kg oloupaných bio jablek, nakrájených na kostičky

· 40 ml šťávy z bio citrónu

· kůra z jednoho bio citrónu

· 120 g bio třtinového cukru

· 200 ml bio jablečného moštu

· 1 sáček bio vanilkového cukru

· 1 lžička bio mleté skořice

Do většího hrnce přidejte jablečný džus, citrónovou šťávu, kůru, cukry a skořici. Nakonec vmíchejte také jablíčka. Směs přiveďte k varu a nechte vařit přibližně čtvrt hodiny. Následně snižte teplotu a vařte dalších 15 minut, dokud směs nezhoustne. Horký džem přelijte do sklenic, dobře uzavřete a nechte zcela vychladnout. Doporučujeme skladovat v chladu a tmavé místnosti.

Švestková bublanina pro zářivější víkend

· Asi 450 g vyloupaných bio švestek

· 1 hrnek bio polohrubé mouky

· 40 g bio bramborového škrobu

· 1 lžička bio prášku do pečiva

· ½ hrnku bio třtinového cukru

· ½ hrnku bio rostlinného oleje

· 2 ks bio vejce

· 4 lžíce bio mléka

Ovoce omyjte a vypeckujte. Do mísy přidejte postupně vejce, cukr a olej. Směs umíchejte do pěny. Následně přilijte mléko, přisypejte mouku s kypřicím práškem a bramborovým škrobem. Dobře zamíchejte. Poté so

připravte plech, který vymažte máslem nebo olejem. Z mouky, cukru a másla prsty nachystejte drobenku. Těsto vylijte na plech a rovnoměrně rozetřete. Nahoru přidejte ovoce. Posypte drobenkou a pečte asi půl hodiny na 180 stupňů.

 

Pro sezónní ovoce na farmu

Seznam míst, kam se můžete pro biopotraviny vydat, najdete na stránkách lovime.bio a kamprobio.cz. Interaktivní mapy pomohou vypátrat nejbližší farmy, kde sezónní bio ovoce nabízejí. V obchodech ovoce z ekologického zemědělství poznáte podle log biolistu a biozebry.

 

Zdroj: Peprconsulting

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz