Štamgast & Gurmán

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

17. 09. 2021 - ČR - Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu?

Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

Jestli jste zatím neměli tu čest pochutnat si na skvostných pokrmech z lilku, je nejvyšší čas nějakou specialitu vyzkoušet. Ideální je grilovaný, zapečený nebo plněný. Použít jej můžete do polévky, místo masa nebo těstovin, vynikající jsou třeba lilkové lasagne nebo výtečná pomazánka na topinky. Uvidíte, že této plodině přijdete na chuť.

Jak vybrat ten správný?

Vybírejte vždy lilky střední velikosti. Ty menší mívají hořkou a trpkou chuť. Ty větší bývají plné semínek a rovněž mají nahořklou chuť. Při nákupu vsaďte na baklažán, který je těžký a má lesklou slupku. Co je však nejdůležitější – vybírejte vždy čerstvé a kvalitní plody. Ty nabízí produkce z ekologického zemědělství. Nejlepší volbou je proto obrátit se přímo na farmáře ve svém okolí. Jejich seznam najdete na stránkách kamprobio.cz nebo lovime.bio.

Zapečený lilek s rajčaty a sýrem

1 střední lilek

2 rajčata

5 větviček tymiánu

100 g sýra

sůl dle chuti

oregano

bazalka na ozdobu

Lilek omyjeme, nakrájíme na větší kolečka či plátky a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Každé kolečko lilku posypeme špetkou soli a necháme přibližně 20 minut vypotit. Dáme předehřát troubu na 180 °C. Mezitím nakrájíme rajčata a bylinky. Sýr nakrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme. Orosený lilek osušíme kuchyňskou utěrkou, poté na něj poklademe rajče, bylinky i sýr a dáme do trouby. Pečeme do zhnědnutí sýra, přibližně 30 minut, poté můžeme z trouby vyndat a podávat samostatně nebo ke kuskusu, rýži či těstovinám.

Krémová polévka z pečeného lilku s balkánským sýrem

4 lilky

70 g cibule

20 g česneku

70 g brambor (varný typ B)

100 ml olivového oleje

500 ml polotučného mléka

100 g balkánského sýra

pepř, sůl

na ozdobu tymián nebo rozmarýn

pečivo jako příloha

 

Lilky potřeme 2 lžícemi oleje, vložíme je do rozehřáté trouby a pečeme 20 minut na 200°C. Částečně zchladlé lilky podélně rozřízneme na poloviny, lžící vyškrábneme dužninu do mísy a necháme ji vychladnout. Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Brambory nakrájíme na centimetrové kostky. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 2 lžíce oleje, přidáme cibuli a necháme ji zpěnit. Přisypeme česnek, brambory a restujeme za stálého míchání 2 minuty. Přihodíme nakrájený lilek, osolíme, opepříme a promícháme.

Poté přilijeme mléko a 500 ml vody, přivedeme k varu, stáhneme oheň a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Poté polévku vlijeme do mixéru a rozmixujeme ji dohladka. Během mixování přilijeme zbylý olivový olej. Případně dochutíme solí. Na talíři polévku pokapeme olivovým olejem, ozdobíme tymiánem či rozmarýnem a doplníme na kostičky nakrájeným sýrem. Můžeme podávat s pečivem.

Jednoduchá lilková pomazánka

1-2 střední lilky

2 stroužky česneku

3 lžíce olivového oleje

sůl, pepř

bylinky podle chuti (bazalka nebo oregano)

rajčata na ozdobu

 

Lilek nakrájíme na malé kousky, dáme na pekáč a pečeme v troubě do změknutí. Poté jej vložíme do mísy, přidáme olivový olej a rozmixujeme. Vychladlou pomazánku osolíme, opepříme, přidáme rozetřený česnek a dochutíme oblíbenými bylinkami. Na závěr rozetřeme na topinky nebo plátky chleba a ozdobíme rajčátky.

 

Zdroj: PEPRCONSULTING

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz