04. 10. 2021 - OLOMOUC - Naostřené nože, pečlivá příprava, nastudované recepty. To, a ještě více si vezmou s sebou kuchaři junioři, kadeti i senioři do velkého klání nazvaného Olima Cup 2021. O vavříny ve světě špičkové gastronomie zabojují 14. a 15. října v Olomouci.
Už 25. ročník soutěže odborníků z oblasti gastronomie s mezinárodní účastí je rozdělen podle věku do tří kategorií – kadet, junior a senior.
KADETI
Benjamínci ve věku 15 až 17 let si ověří, jak dokáží uspět v náročné konkurenci vrstevníků. Může jít o žáky středních gastronomických škol, hotelových škol a speciálních gastronomických škol. Soutěžit mohou i individuální zájemci ze středních škol z jiných než gastronomických oborů a nadšenci ze zahraničí. Za úkol budou mít během 45 minut připravit tři porce libovolného pokrmu podle vlastního výběru, fantazie a kreativity. Odborná porota bude hodnotit samostatnost soutěžícího při práci na podiu a kreativitu pokrmu.
JUNIOŘI
V této kategorii se utkají chlapci a dívky ve věku 17 až 23 let. Soutěž je určena pro žáky a studenty gastronomických a středních škol s gastronomickými obory, hotelových škol a speciálních gastronomických škol. Zapojit se mohou i individuální zájemci ze středních škol z jiných než gastronomických oborů a cizinci. Junioři již mají zadání o něco náročnější. Musí uvařit čtyři porce moderního teplého pokrmu s přílohami v časovém limitu 45 minut. Základní surovinou je vepřová kotleta. Mladí kuchaři musí v časovém limitu připravit a prezentovat dva druhy tepelné úpravy, například pečení, smažení či vaření v páře.
SENIOŘI
Zde budou vařit kuchařky a kuchaři nad 23 let. Zúčastnit se mohou zaměstnanci hotelů, restaurací, penzionů a dalších gastronomických zařízení. Zkušení borci si jistě poradí a připraví čtyři porce moderního teplého pokrmu s přílohami v časovém limitu 45 minut, přičemž hlavní roli opět hraje vepřová kotleta. Nesmí být přitom použito žádné další maso (například bůček na plnění do rolády). I tito soutěžící musí v časovém limitu připravit a prezentovat dva druhy tepelné úpravy.
Více na www.akc.cz.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.