Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Královská řada vín ze Znojma míří na trh

Královská řada vín ze Znojma míří na trh

24. 09. 2021 - ZNOJMO - Blíží se 28. září, tedy den, kdy očekávaná vína Královské řady VOC Znojmo vstoupí na trh. Nově zatříděná čtyři prémiová vína našich vinařů slibují, že je na co se těšit. VOC Znojmo tak opět udává krok v apelačním systému ČR.

„Do Královské řady byla komisí vybrána vína odrůd Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené od vinařství DOBRÁ VINICE, LAHOFER, WALDBERG a VINO HORT. Vína byla představena na tiskové konferenci 23. 9. a zájemci si je budou moci již brzy zakoupit u jednotlivých vinařů. Na trh jsou uváděna u příležitosti svátku sv. Václava 28. září,“ přibližuje František Koudela, předseda VOC Znojmo.

„Královskou řadu vín jsme představili už v roce 2013, a byli jsme tak první VOC u nás, které přišlo s vlastní speciální řadou. Vedl nás k tomu fakt, že se vína VOC Znojmo často prodala do jednoho roku, a přišla tak o šanci nazrát na lahvi. Finální rozhodnutí o vínech Královské řady vydává komise teprve po 18 měsících od data ověření hroznů. Vína tak zrají min. 18 měsíců od sběru hroznů, školí se na sudu nebo v betonu a následně nazrají na lahvi. Díky tomu dosahují vyšší úrovně, jsou extraktivní, s dlouhotrvající perzistencí, jedinečná ve vůni i chuti,“ dodává Koudela.

„Náš Ryzlink rýnský 2015 z Dobré Vinice již doplňuje špičkové pokrmy ve vyhlášených restauracích Prahy, Londýna, Tokia, Berlína a dalších destinací. Na toto víno jsme patřičně hrdí. Vždyť také pochází z pětatřicetileté biodynamické vinice v obci Znojmo-Popice v Národním parku Podyjí. Prvohorní podloží z křemenů, žuly, ruly a lehké písčité půdy dává vínu jedinečný minerálně-květinový projev. Víno kvasilo na přírodních kvasinkách a zrálo 14 měsíců na kvasnicích v dubových a akátových sudech v našich pískovcových sklepích,“ představuje Andrea Nejedlíková z vinařství Dobrá Vinice.

První veltlínské zelené v historii vinařství Lahofer, které se může pyšnit zatříděním do Královské řady VOC, nazrávalo 18 měsíců v akátových sudech, na jejichž výrobu bylo použito dřevo pocházející ze Znojemska. „Výraznou minerální vůni doplňují půvabné tóny akátového medu. Ty se v plné chuti dokonale snoubí s typickou kořenitostí veltlínu 2019 a líbeznou mandlovou hořčinkou v jejím závěru,“ pochvaluje si harmonickou vyrovnanost vína jeho tvůrce, sklepmistr Jiří Lancman. „Baví mě na něm jedinečná souhra písčitého minerálního podloží viniční trati Vinohrady ke Křídlůvkám s ležením na akátovém sudu. Ta je navíc umocněna tím, že jak hrozny, tak dřevo, z nějž byly sudy vyrobeny, jsou z našeho regionu.“

Také Pavel Filipovszki, tehdejší sklepmistr Vinařství Waldberg, může být na své víno Veltlínské zelené 2018 pyšný: „Víno zlatavé barvy, ve vůni převládají tóny zeleného jablka a bílého pepře. Chuť je kořenitá a jemně minerální s harmonií cukru a kyseliny. Nazrálé tóny v dochuti, která je velmi dlouhá.“

„Jsem rád, že máme možnost pracovat se surovinou ze Slunného vrchu. Je to ideální poloha pro typické Veltlínské zelené 2019 na dlouhověkost s potenciálem zrání,“ uzavírá vinař Jiří Hort.

KRÁLOVSKÁ ŘADA VOC ZNOJMO

Letošní novinkou Královské řady jsou pravidla pro všechny tři odrůdy VOC Znojmo, kterými jsou Ryzlink rýnský, Sauvignon a Veltlínské zelené. Prestižní označení původně mohla získat pouze vína odrůdy Ryzlinku rýnského. Dosavadní zkušenosti i otevřenost novým trendům vedou VOC Znojmo k dalšímu rozvoji apelačního systému, proto nyní, při splnění přísných kritérií, mohou být do Královské řady zařazeny všechny tři odrůdy, které VOC Znojmo zahrnuje.

Když v roce 2013 spolek VOC Znojmo představil Královskou řadu vín, byl prvním v České republice s vlastní speciální řadou. Vína Královské řady procházejí dvěma komisemi. Finální rozhodnutí vydává komise na zasedání po 33 měsících od data ověření hroznů. Lahve musí být uzavřeny kvalitním korkovým uzávěrem. Zatříděná vína Královské řady poznáme na první pohled díky speciální pásce s logem Královská řada VOC Znojmo a číselným kódem. Páska, umístěná na hrdlo lahve a překrývající část záklopky, se od pásky pro vína VOC Znojmo liší žluto-červeným provedením.

ZATŘIĎOVÁNÍ DO KRÁLOVSKÉ ŘADY VOC ZNOJMO – DALŠÍ INFORMACE:

Víno musí být před hodnocením dekantováno do karafy a následně předkládáno degustátorům. Zatřiďování a hodnocení Královské řady VOC Znojmo probíhá u „kulatého stolu“ a je neveřejné. Počet degustátorů je 6 (z vinařství vždy maximálně jeden degustátor, kterého nominuje dané vinařství pro zatřídění a hodnocení). Předsedou komise je předseda spolku mimo uvedený počet degustátorů.

Rozhodnutí komise pro zatřídění a hodnocení v případě Královské řady musí být jednoznačné. Připouští se pouze jeden hlas proti, aby víno získalo označení Královská řada VOC Znojmo.

 

Zdroj: VOC Znojmo

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz