15. 10. 2021 - ČERNÁ HORA - Pivovar Černá Hora má po dvaceti pěti letech nového vrchního sládka. Letos v březnu se jím stal Libor Doseděl. Na varně s tradiční technologií využije dříve nabyté zkušenosti.
Co je pro piva z Černé Hory typické?
Máme velmi kvalitní zdroj vody na Zeleném Kříži a výroba v našem pivovaru je naprosto tradiční. Každý z ležáků má na varně vlastní způsob vaření, kvasíme v otevřených spilkách a využíváme výhradně suroviny schválené pro výrobu českého piva. Právě tuto tradiční normu výroby s hrdostí udržujeme a věřím, že i proto jsou naše piva vyhledávaná. Mimo to se v poslední době díváme i na exportní možnosti a tam se nám výrazně otevírá cesta k pivním speciálům.
Váš sortiment zahrnuje i svrchně kvašená piva. Je pro pivovar vaší velikosti složité vařit oboje?
Obtížné to rozhodně není. Bohužel se restrikce spojené s pandemií negativně projevily na objemech piva, které pivovar dodával na trh. Tím se nám ale zároveň otevřela možnost oddělit jednu část spilek a vyhradit ji výhradně pro svrchně kvašené speciály.
Vařil jste pivo v Čechách i na Moravě. Vnímáte odlišnosti v chuťových preferencích konzumentů piva z těchto historických území?
Spíše bych řekl, že vnímám rozdíly mezi Prahou, Brnem a pak menšími městy. Ve městech je vyšší poptávka po speciálech a po variabilitě chutí piv. „Podkomínové“ oblasti tradičních pivovarů mají spíše konzervativnější přístup k chutím a je tam větší zájem o ležáky. Co samozřejmě nelze nevidět, je čistě obchodní tendence přetahování o kvalitní provozovny mezi pivovarskými skupinami a tím narušení dominance pivovaru v jeho regionu.
NÁŠ TIP: Pivo Černá Hora si můžete objednat s rozvozem až k vám domů na www.pivo-cernahora.cz.
Text a foto: PR
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.