Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Pivovarské listy, ročník XIV, číslo 19, dne 1. října 1896

Pivovarské listy, ročník XIV, číslo 19, dne 1. října 1896

25. 10. 2021 - ZÁHLINICE - Období páry významně ovlivnilo i pivovarnictví. Na vaření piva parou přecházelo ke konci 19. století v Německu čím dál více pivovarů. A tuto moderní vymoženost využil i nově otevřený akciový rolnický pivovar roku 1896 v Záhlinicích u Hulína.

Vydavatel a nakladatel Pivovarských Listů, Císařský rada Karel Tiller, technický sládek a profesor na sladovnické škole, popsal svoji návštěvu Záhlinického pivovaru v novinách z 1. října 1896 takto…

Vaření piva parou v zemích českoslovanských.

Akciový pivovar rolnický v Záhlinicích na Moravě.

U příležitosti cesty, podniknuté do moravsko-slezského středohoří, navštívil jsem dne 3. července t. r. nový akciový rolnický pivovar v Záhlinicích u Hulína, zvědav jsa ochutnati pivo, které se vaří výhradně parou a mimo to je kvašeno čistými varečnými, věci tudíž, pro které u nás není ještě náležitého poznání a pochopení. Pivům vařeným parou se dosud vytýkala tu nedostatečná pěnivost, jinde opět nedostatečná jadrnost a chlebnatost aneb nestálost v lahvích a dopravných nádobách. Velmi mne zajímalo přesvědčiti se, zda-li tyto výtky jsou opodstatněny. Nuže, shledal jsem také v Záhlinicích jako již před tím v Berlíně opak toho všeho, neboť pivo parou vařené od piva přímým ohněm vařeného, pokud se zejména chlebnatosti, barvy, pěnivosti a trvanlivosti týče, rozeznati nelze.

Laskavým průvodcem mně byl ředitel p. J. Peška, který mi ochotně veškeru manipulaci a zařízení každé jednotlivé místnosti ukázal.

Postup práce ve varně byl tento: Rmutuje se na dva husté a jeden jalový. Vystírá se do studené vody a příhřevkem zahřeje se stírka na 30st R. První rmut vyhřívá se parou celou hodinu do 60st, načež se čtvrt hod. zaváří, čímž docílí se na kádi 40st. Druhým rmutem, který se půl hodiny do 60 vyhřívá a čtvrt hodiny pováří, stoupne teplota ta na 50 a třetím na 60st R. Předek na pánvi udržuje se při 60st R tak dlouho, pokud není výstřelek všechen na kotli, pak se vaří mladina sama 1 hodinu a s chmelem dvě hodiny. Chmel se dává na dvakrát, druhá polovina se dává 1 hodinu před vydáním na štoky.

Kdo vstoupí do takové varny, pozná hned, jaké poskytuje výhody: je to hlavně naprostá čistota celé místnosti, pak úspora paliva.

DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI:

V Záhlinicích spotřebují 24 ctů. metr. prachového černého úhlí za 24 hodin a sice nejen na vaření 100 hl., ale též na chlazení, osvětlování a pohyb veškerých strojů.

Slad k várce upotřebený pocházel z hanácké sladovny v Brodku.

Pivo ze spilky spouští se do 40-60 hl. sudů ve sklepě skladném, v němž panuje teplota 0-1st R. Po 3 až 4 měsíčním ležení stáčí se ležák do ¼, ½, a 1/1 hektolitrových soudků.

Parní pánev v Záhlinicích jest dílem akciové společnosti pro stavbu strojů dříve Brand & Lhuillier v Brně, která tímto v každém ohledu výtečným zařízením si získala zvučné jméno; důkazem toho jest, že, ač pivovar záhlinický teprve od května t. r. své pivo vystavuje, již dva pivovary objednaly varní garnitury úplně podle vzoru záhlinické.

 

Zdroj: Pivovarské Listy, číslo 19/1896

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz