Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Středoškoláci soutěžili o nejlepší kávu

Středoškoláci soutěžili o nejlepší kávu

02. 11. 2021 - ZNOJMO - Mladí baristé se ve středu 21. října 2021 sešli na SOU a SOŠ Přímětická, aby se utkali v přípravě kávy. Prvního ročníku soutěže se zúčastnili studenti oboru hotelnictví ze čtyř středních škol z České republiky.

Ve středu 21. října 2021 se na SOU a SOŠ Přímětická uskutečnilo studentské klání v přípravě kávy. Jednalo se o 1. ročník Carraro Barista „Přímka“ Cup 2021 – junior. Cílem celé soutěže bylo hodnocení práce a kreativy soutěžících.

Soutěže se zúčastnili studenti čtyř středních škol oboru hotelnictví, kromě domácích studentů z SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s. r. o., se přihlásili dva studenti ze Střední školy hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha, s.r.o. – Klánovice, dva studenti ze SOU a SOŠ, SČMSD, Žatec, s.r.o., a jedna studentka ze SOŠ Fortika v Lomnici u Tišnova. Všichni účastníci měli k dispozici stejné zadání, soutěžní nápoje, suroviny i vybavení, záleželo tedy pouze na jejich šikovnosti, jak se se zadáním vypořádají.

Samotná soutěž byla slavnostně zahájena v 9:00 a účastníci se pustili do přípravy kávových nápojů. Úkolem soutěžících bylo připravit 4 porce espressa, 4 porce cappuccina a 1 porci irské kávy s použitím irské whisky Powers, jež měla být při přípravě kávy flambována. Na přípravu kávových nápojů byla použita káva značky Carraro.

Na přípravu nelehkého úkolu měli soutěžící 20 minut. Připravené nápoje byly hodnoceny dle mezinárodních platných kritérií Evropské asociace výběrové kávy (SCEA). Komise hodnotila čistotu, práci s pomůckami a kávovarem, správný postup při výrobě, chuť, pěnu a kvalitu výsledného nápoje.

Ke slavnostnímu vyhlášení výsledků soutěže komise přistoupila v 16:00 a předala poháry, diplomy a věcné ceny vítězům. Na prvním místě se umístil Tomáš John ze školy Klánovice díky výborné prezentaci, bezchybné práci a sebejisté přípravě irské kávy latte, kterou Tomáš označil jako ohnivou show: „Cítil jsem velký respekt vůči porotě, neboť se jednalo o specialisty z oboru, zároveň jsem byl ovšem nadšený, velmi jsem si to užil. Byl jsem vybrán, abych reprezentoval svoji školu, tudíž jsem chtěl předvést nejlepší show. Jednalo se o moji první soutěž, ovšem baristice se věnuji již dlouhodobě, před soutěží jsem se však s kolegou a paní učitelkou 14 dní intenzivně připravoval.“

Druhé místo obsadil Alexis Kimbembe také ze školy Klánovice a o třetí místo se se stejným počtem bodů podělili Vanessa Holánová ze školy Fortika a Ondřej Širůček ze školy Přímětická.

Zdroj: Mgr. Iveta Šafratová

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz