04. 11. 2021 - ČR - Všichni jistě znají lidové rčení: „polévka je grunt“. Mnohé maminky a babičky rády ještě dodávaly: „a kdo ji nejí je špunt“, ale význam polévky je mnohem důležitější…
Připravuje žaludek a další části trávicího traktu na příjem hlavního chodu, zvyšuje vylučování trávicích šťáv a povzbuzuje chuť k jídlu. Jedná se vlastně o takový aperitiv před jídlem.
V podzimním počasí polévka příjemně prohřeje žaludek a zároveň přispívá k většímu příjmu tekutin. Podávat je jí možné nejen k obědu, ale i jako sytou svačinu nebo s kouskem pečiva k večeři. Podstatné je, aby polévka byla připravena z plnohodnotných a kvalitních surovin.
Připravte si polévky podle osvědčených receptů Drůbežářského závodu Klatovy, které jsou chutné a zasytí.
Příprava: 2 - 4 hodiny
Počet porcí: 4
Ingredience:
Kuřecí polévková směs nebo Kuřecí hřbety
2 cibule
3 mrkve
2 petržele
½ pórku
¼ celeru
Petrželová nať podle chuti
Bobkový list
Nové koření
5 celých kuliček pepře
Postup:
1/ Vývar je pokrm, který opravdu vyžaduje svůj čas. Proto zkuste před přípravou polévky v předehřáté troubě kuřecí kousky přibližně 25 minut opékat dozlatova. Díky tomu bude mít vývar krásně zlatou barvu a opečené kousky zeleniny na másle před přidáním do polévky zlepší samotnou chuť polévky.
2/ Zeleninu spolu s opečeným či syrovým masem a kořením vložte do hrnce, zalijte studenou vodou, přiveďte k varu a nechte jen slabě probublávat.
3/ Vývar by se měl velmi pomalu vařit, minimálně dvě hodiny, a pokud se na povrchu utvoří pěna, odstraňte ji. V průběhu „táhnutí“ můžete postupně dolévat vodu.
4/ Po 2 hodinách, ale ideálně až po 4 hodinách je vývar hotový. Jednoduše ho sceďte a pokud ho chcete čistší, můžete jej přecedit přes plátýnko a po vychladnutí sebrat usazený tuk.
5/ Nyní máte připravený čistý silný kuřecí vývar, se kterým můžete pracovat dál.
6/ Dosolte, opepřete a přidejte oblíbenou zeleninu, nudličky, vaječný svítek, noky nebo doporučujeme vyzkoušet knedlíčky z kuřecího mletého masa.
Játrové knedlíčky do polévky znají všichni, ale co zkusit jinou alternativu z jemného kuřecího masa, která bude pro děti vítanou změnou.
Příprava: 30 minut
Počet porcí: 4
Ingredience:
200 g Kuřecího steaku bez kůže mletého od Drůbežářského závodu Klatovy
1 vejce
1 stroužek česneku
Sušená majoránka
Petrželka nebo libeček dle chuti
½ lžičky soli
Pepř (mletý)
2-3 lžíce strouhanky (na zahuštění)
Postup:
1/ Všechny ingredience na knedlíčky zapracujte dohromady a podle hustoty přidejte strouhanku nebo pro zjemnění můžete použít trochu rozpuštěného másla.
2/ Hotová směs drží dobře pospolu, tak aby se z ní daly utvořit kuličky.
3/ Pro lepší chuť i barvu jej nejprve opečte na másle. Ve vývaru je pak následně dovařte, dokud nebudou hotové.
Z připraveného vývaru můžete připravit i lahodnou krémovou kuřecí polévku s kukuřicí.
Příprava: 45 minut
Počet porcí: 4
Ingredience:
200 g Kuřecích řízků prsních bez kosti
1 litr kuřecího vývaru
200 ml smetany
Máslo
1 cibule
1 stroužek česneku
2 menší sladké mrkve
Kukuřice z nálevu
2 až 3 uvařené brambory
Hladká mouka
Sůl
Pepř
Bylinky (petrželka, libeček nebo tymián)
Postup:
1/ Kuřecí maso si nejprve uvaříme do měkka.
2/ Cibuli s česnekem nakrájíme nadrobno a na másle ve větším hrnci zlehka opečeme. Zaprášíme hladkou moukou a orestujeme kvůli zahuštění.
3/ Přidáme vývar a zhruba 15 minut vaříme, občas zamícháme a přidáme smetanu.
4/ Zmírníme plamen a ještě 5 minut necháme vařit. Polévku odstavíme, rozmixujeme ji, přecedíme a dochutíme solí a pepřem.
5/ Uvařené maso nakrájíme na menší kousky a dáme do připravené polévky.
6/ Mrkev a brambory nakrájíme na kostičky. Nejprve začneme na pánvi restovat mrkev, která potřebuje více času, pak postupně přidáme kukuřici a na závěr brambory.
7/Takto měkkou, ale zároveň křupavou směs lehce osolíme, rozdělíme ji do talířů, zalijeme hotovou polévkou a přidáme oblíbené bylinky.
Zdroj: Michaela Kadlčíková Janoušková
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.