Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Po týdnu kontrol bary pokles návštěvnosti nezaznamenaly

Po týdnu kontrol bary pokles návštěvnosti nezaznamenaly

09. 11. 2021 - ČR - Gastronomické provozy za sebou mají více jak týden režimu, v němž musejí na základě vládního nařízení kontrolovat bezinfekčnost svých hostů. V opačném případě jim hrozí sankce. Jak vypadají dopady nového nařízení v praxi? Upřímně, nijak dramaticky.

„Potvrzuje se jen to, co jsme říkali už po minulém pondělí v reakci na četné katastrofické mediální výstupy. Žádná apokalypsa se v gastronomii nekoná. Nejhlasitěji se povinnost kontrolovat hosty kritizuje na sociálních sítích a v médiích, naši hosté jsou ale naprosto v pohodě,“ uvádí zakladatel brněnské gastronomické skupiny Lidi z Baru Honza Vlachynský.

Na facebookových profilech podniků Lidí z Baru se skutečně pod posty o kontrolách začali množit odpůrci opatření, podle Vlachynského ale nejde o fanoušky ani pravidelné hosty těchto barů.

Za pravdu mu dává statistika návštěvnosti, respektive tržeb za minulý týden, v jednotlivých barech. Například v Baru, který neexistuje byl minulý týden z hlediska tržeb lepší než ten předchozí, ba dokonce lepší než stejný týden v předcovidovém roce 2019. Podobné je to i v ostatních podnicích skupiny. A to brněnské bary v těchto dnech čelí náporu návštěvníků strojírenského veletrhu…

„Jediným drobným negativem u nás byla sobotní spektakulární přepadovka hygieniků a policistů. Všechno sice bylo v pořádku, ale řada hostů se ohrazovala, že nechtějí být natáčeni televizním kameramanem, jenž kontrolory doprovázel,“ podotýká barmanažer Baru, který neexistuje Rudolf Forman.

Podle něj s v podniku v souvislosti s kontrolou bezinfekčnosti neodehrál za celý týden žádný konflikt. Naopak, spousta lidí do baru automaticky přichází s certifikátem svítícím na displeji telefonu. Jen jednotky stěžovatelů pak evidují v baru Slast. „Říkají, že porušujeme ústavu a že je to žalovatelné. Jsou to ale opravdu jen jednotlivé případy, většina lidí kontroly chápe a přichází s nachystaným telefonem,“ potvrzuje provozní Slasti Jan Vodička.

Ve Whiskey Baru, který neexistuje v Gorkého ulici pocítili slabší začátek minulého týdne, víkend byl naproti tomu návštěvnicky nadprůměrný. „Ani v tom největším návalu nás kontrola hostů pomocí aplikace čTečka znatelně nezdržuje. Dá se to v pohodě zvládnout,“ konstatuje provozní baru Vojtěch Sláma.


Kdo z příchozích nedisponuje platným certifikátem, nemusí podnik opouštět. Stačí se na místě podrobit samotestu, který Lidi z Baru nabízejí hostům zdarma – pořídili k tomu účelu pět tisíc testovacích sad. Údaje z pokladního systému ukazují, že lidí bez certifikátu přichází do barů jen několik denně. Za celý minulý víkend se totiž v pěti podnicích Lidí z Baru vydalo pouhých 53 samotestů.

Zdroj: Michael Lapčík

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz