Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

BRAMBOROVÝ SALÁT - KLENOT VÁNOC

BRAMBOROVÝ SALÁT - KLENOT VÁNOC

20. 12. 2021 - ČR - Aťuž patříte mezi stoprocentní milovníky klasických českých Vánoc, nebo žádné osvědčené tradice nikdy a nijak neprožíváte, typickou štědrovečerní večeři si nejspíš ujít jen tak nenecháte. Vánoční bramborový salát ve svých nejrůznějších podobách totiž obvykle nechybí v žádné domácnosti. Co by to taky bylo za svátky bez tohoto oblíbeného pokrmu?

Kde se vzal a proč se právě tento hutný salát z brambor, kořenové zeleniny, vajíček a pěknou porcí majonézy objevuje v menu 24. prosince? Správnou odpověď zná asi jen málokdo. Podle odborníků na gastronomii se však společně se smaženým kaprem jedná o dokonalou a vyváženou kombinaci, což jim dá jistě každý za pravdu.

Typický salát, jak ho známe, chutná ve všech domácnostech trochu jinak. Jeho podobu lze totiž báječně zaměňovat a s jednotlivými ingrediencemi si můžete náramně vyhrát. Zkuste se i vy pro letošek nedržet striktně stejného receptu a vyzkoušejte naše tipy na studené bramborové přílohy, které budou mít určitě úspěch u celé rodiny.

Ať už se ale pustíte do jakéhokoli receptu, dejte si opravdu záležet na surovinách, ze kterých budete svá jídla připravovat. Vsaďte na kvalitu a sáhněte po biopotravinách. Získají si vás svou přirozenou chutí, vůní i vzhledem, který nepůsobí uměle. V supermarketu je spolehlivě poznáte podle log biolistu a biozebry.

TIP: Pro více dalších informací navštivte weby www.myjsmebio.cz, kamprobio.cz a lovime.bio.

CIBULOVO-BRAMBOROVÝ SALÁT

• 1,5 kg brambor
• 4 cibule
• 2 dcl vývaru
• 0,5 kg uzeného masa (nemusí být)
• lžíce octa
• cukr, sůl, pepř na dochucení

Nejprve uvařte brambory ve slupce a nechte je vychladnout. Následně je oloupejte a rozkrájejte na plátky či kostičky. Cibuli pokrájejte na tenké půlměsíčky, lehce orestujte a poté podlijte vývarem. Dle chuti dochuťte octem, cukrem, solí a pepřem. Vše společně povařte alespoň 20 minut, aby byla cibule pěkně měkká. Směs vylejte do uvařených brambor a důkladně promíchejte. Přidat můžete také na kostky nakrájené uzené maso, které dodá salátu perfektní chuť. Podávejte jej vychlazený.

SMETANOVO-BRAMBOROVÝ SALÁT S BYLINKAMI

• 1,5 kg brambor
• 2 kelímky smetany
• 3 stroužky česneku
• kousek pórku (nemusí být)
• sůl, pepř na dochucení
• bylinky na ozdobu (např. kopr, petrželka, pažitka)

Brambory oloupejte a rozkrájejte na tenké plátky, přendejte do pekáče a přelijte smetanou. Dochuťte solí, pepřem, rozmačkaným česnekem i pokrájeným pórkem – promíchejte. Společně pečte cca 40 minut na 180 stupňů – do změknutí brambor. Nechte pořádně vychladit a podávejte s nasekanými čerstvými bylinkami.

Zdroj: Kateřina Chalupová, Peprconsulting

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz