Štamgast & Gurmán

NEMÁTE RÁDI RYBÍ POLÉVKU? PŘINÁŠÍME 2 TIPY NA TY NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ŠTĚDROVEČERNÍ VARIANTY

NEMÁTE RÁDI RYBÍ POLÉVKU? PŘINÁŠÍME 2 TIPY NA TY NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ŠTĚDROVEČERNÍ VARIANTY

21. 12. 2021 - ČR - Tradiční staročeská polévka, jak se rybí variantě často přezdívá, se na štědrovečerním menu objevuje už více než sto let. Vaří se tradičně z kapra a pro některé z nás je něčím, bez čeho si nedovedeme představit vánoční tabuli. Není však jedinou možností, kterou můžeme zvolit.

VÝTEČNÁ HRACHOVKA SE SLANINOU A KRUTONY

• cca 200 g hrachu
• cca 100 g slaniny
• 4 stroužky česneku
• 1 ks cibule
• 4 lžíce sádla
• 1 l vývaru
• hrst majoránky
• sůl
• pepř
• pečivo na krutony

Hrách opláchněte a namočte ve studené vodě na několik hodin – ideálně den dopředu. Cibuli čistěte a nakrájejte na kostky, slaninu také. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Rozpalte hrnec se sádlem a smažte nejprve slaninu a po chvilce přidejte cibuli. Později vložte česnek. Asi po dvou minutách přidejte hrách a zalijte vývarem. Vařte tak dlouho, dokud nezměkne. Následně polévku rozmixujte. Dochuťte, solí, pepřem a majoránkou.

Pečivo nakrájejte na kostičky a na suché pánvi smažte dozlatova. A pokud byste chtěli být opravdu kreativní, můžete z pečiva namísto kostiček vykrojit třeba hvězdičky.

HOUBOVÁ POLÉVKA, KTERÁ ZKRÁŠLÍ VÁNOČNÍ TABULI

• 200 g brambor
• dvě hrsti sušených hub
• 1 ks petržele
• 1 ks cibule
• čtvrtku celeru
• máslo v kvalitě
• hladkou mouku
• smetanu
• asi 1,5 l vody
• kmín
• sůl

Doporučujeme začít s přípravou vývaru. Nejprve si očistěte a najemno nakrájejte zeleninu. Houby poduste na másle se špetkou kmínu. K nim přidejte zeleninu, kterou také krátce orestujte a celou směs zalijte vodou. Ze zbylého másla si vytvořte jíšku. Na menším plameni v malém hrnci rozehřejte máslo a postupně přidávejte mouku. Doporučujeme ji udělat tak hustou, jak hustou chcete polévku. K jíšce nakonec přidejte smetanu a vše promíchejte, dokud se suroviny nespojí a hmota nezhoustne. Poté přidejte k vývaru a vše znovu důkladně zamíchejte, aby se ingredience spojily. Na závěr dochuťte.

Zdroj: Kateřina Chalupová, Peprconsulting

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2022, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz