Štamgast & Gurmán

ROMANTICKÁ VEČEŘE V MINULOSTI A DNES

ROMANTICKÁ VEČEŘE V MINULOSTI A DNES

04. 01. 2022 - ČR - Večeře při svíčkách – se kdysi nazývala romantická večeře v útulné vinárně s diskrétním číšníkem, který naléval z litrovky do malých buclatých skleniček Pražský výběr, což bylo červené nejhorší kvality (moravští vinaři říkali „pro Pražáky“), a v šeru svíček servíroval smažený sýr s tatarskou omáčkou a hranolky.

Dnes máme lepší možnosti. Rozhodne-li se muž, že pozve dámu svého srdce na romantickou večeři, musí především vybrat dobrou restauraci. Raději by se tam měl podívat předem a porozhlédnout se po prostředí a prohlédnout si stolní inventář. Mají tenkostěnné číše na dlouhých stopkách? Nalévají víno do třetiny číše, nebo až k okraji jako v hospodě? Mají plátěné ubrousky? Ubrus a pod ním molton (tenkou plstěnou podložku, aby sklenice a příbory nebouchaly o desku stolu)? Voní to tam, nebo cítíme pachy z kuchyně? Je tam diskrétní osvětlení a tichá nevtíravá hudba?

Muž vchází do restaurace jako první, ne proto, aby bránil ženu před letícím půllitrem, ale protože je tam dle tradice více doma a ženu do restaurace uvádí. Muž ženě u šatny odebere kabát, pak se svlékne on, žena se zatím lehce upravuje. Ke stolu prostorem restaurace jde muž jako první. Když se nás ujme číšník, jde první on, pak žena a nakonec muž, aby žena byla „chráněna“ z obou stran. Muž ženě vyhradí lepší místo, to je zády ke stěně, anebo s výhledem do okna. Ženu usadí, přisune jí židli a pak se teprve posadí sám. Žena by měla sedět po jeho pravici, to je čestné místo. Muži by neměli tento rituál podceňovat, ženy si ho podvědomě všímají a podle toho hodnotí mužovu galantnost. Pak si oba položí plátěné ubrousky na klín a vyčkají, až jim číšník nabídne menu. Obvykle objednává muž, ale žena může komunikovat také s číšníkem, zeptat se na složení jídla nebo si přát nějaké změny v přílohách. Víno doporučí someliér, ale zkušený muž, který se bude chtít před ženou vytáhnout, vybere víno sám. Měl by brát ohled na ženské chutě, vynechá drsný Syrah, který pro velký obsah tříslovin ženy „škrábe“ v krku, ale vybere něco jemnějšího, kulatějšího. Pak se můžeme zabavit pečivem namáčeným v olivovém oleji a balsamiku, můžeme se napít vody a čekáme na první chod. Jako první začíná jíst žena, až vezme příbor do ruky, může se přidat muž. První přípitek by měl být společný, iniciátorem je muž. Pozvedne číši, pronese něco hodně romantického („na tuto chvíli jsem čekal celý svůj život“) a nabídne číši k přiťuknutí. Sklenice držíme za stopku, aby cinknutí vyznělo. Když vzdalujeme číši od úst, všimneme si, zda na jejím okraji neulpěly zbytky jídla nebo stopy rtěnky.

Po večeři muž diskrétně zaplatí, dámě pomůže do kabátu a odveze ji taxíkem domů. Co bude dál, to už je za hranicemi našeho tématu…

Foto: Shutterstock.com

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz