Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

V prosinci přišlo o pětinu hostů méně než před covidem

V prosinci přišlo o pětinu hostů méně než před covidem

07. 01. 2021 - ČR - Podprůměrný advent, poměrně obstojný týden před Vánoci, prudký vánoční pokles a ne tak špatný Silvestr. Tak by se dal ve zkratce popsat letošní prosinec restauratérů, kteří tradičně s koncem roku zažívají vrchol sezóny.

Do restaurací přišlo oproti roku 2019 zhruba o 20 procent hostů méně, tržby podnikům poklesly v průměru o 10 procent. S koncem roku jich také letos zavřelo zhruba o 10 procent více než obvykle, nevyplatilo se jim otevírat. Lidé si také v restauracích připlatili, neznamená to ale, že by hostinští vydělávali více. Vyplývá to z údajů společnosti Storyous, která vytváří komplexní restaurační systém.

„Lidé o letošních vánočních svátcích byli doma více než obvykle a do restaurací jich přišlo o 30 až 50 procent méně, průměrné tržby byly zhruba o 20 procent nižší. Silvestr dopadl lépe, než jsme čekali, bavíme se o poklesu návštěvnosti “pouze” o necelých dvanáct procent, což je ve světle letošního podzimu a zimy ještě poměrně solidní výsledek, byť restauratéři mnoho důvodů ke spokojenosti mít nemůžou. Prosincové plány jim výrazně narušily na poslední chvíli přijímané vládní restrikce a dlouhodobý úbytek turistů. Pozitivní zprávou je alespoň to, že průměrné tržby jim na Silvestra v meziročním srovnání (s rokem 2019) vzrostly o osm procent. Situace se ale přirozeně liší podnik od podniku a čísla nelze generalizovat,“ říká Igor Třeslín, CEO Storyous.

Restaurace nejvyšší návštěvnost zaznamenaly 22., 21. a 17. prosince, nejmenší naopak o Vánocích, tj. 24. až 26. prosince 2021. Nejedná se však o žádnou výjimku, ale o všeobecný trend, který platil i v uplynulých letech.

Silvestr byl jediným prosincovým dnem, kdy restauratérům vzrostly průměrné tržby oproti roku 2019. Gastro scénu opět výrazně poznamenaly vládní restrikce a opatření, která jako vždy přicházela na poslední chvíli. Začátek prosince byl pro restaurace velice pozvolný.

V letošním roce během Vánoc (po dobu od 24. do konce roku) zavřelo zhruba o 10 procent restauratérů více než obvykle, protože se jim na Vánoce a Silvestra kvůli omezením nevyplatilo otevírat. To znamená, že v tomto období neotevřeli svoje restaurace a bary vůbec.

Lidé si v prosinci v restauracích také více připlatili, neznamená to ale, že by si toho dávali více. Naopak. Restaurace byly nuceny zvedat ceny – ať už kvůli zvyšujícím se cenám potravin, dodavatelských služeb, energií, pokrytí ztrát, ale i proto, aby vůbec byly schopné přežít.

Propad tržeb a návštěvnosti nejvíce pocítili v Praze

Změna průměrných tržeb a návštěvnosti restaurací od 24. do 31. prosince 2021 oproti roku 2019 v regionech ČR

 

Propad tržeb a návštěvnosti nejvíce pocítili v Praze, do metropole nepřijíždí tolik turistů (zejména těch zahraničních) co dříve, lidé na svátky a Silvestra z Prahy také často odjíždí za rodinami do regionů, na chaty či hory. Podniky v průměru utržily o 22 procent méně, návštěvnost poklesla o 40 procent. Z hlediska počtu hostů na tom byl naopak nejlépe Jihomoravský a Olomoucký kraj a co se týče tržeb, tak Liberecký a Pardubický kraj.

 

Zdroj: Storyous

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz