28. 12. 2012 - VELKÉ KARLOVICE – Chutný koktejl může zpříjemnit nejrůznější sváteční příležitosti. Překvapte letos překvapit své přátele při silvestrovské či jiné oslavě v závěru roku neobvyklým přípitkem - vyzkoušejte tipy na míchané nápoje od barmana Petra Slováka z vyhlášeného nočního Cocktail baru ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.
Cocktail bar má v současné době v nabídce na dvě stě míchaných nápojů. Jeho šéf Petr Slovák z nich vybral ty nejoblíbenější a k nim přidal dva své osobní tipy. „Na chuť a pro dobrou náladu, což právě k silvestrovským oslavám patří, doporučuji popíjet spíše lehčí koktejly s menším poměrem alkoholu. Zatímco muži dávají přednost spíše koktejlům plnější chuti typu Benito nebo Czech Mule, ženám chutnají nápoje zjemněné smetanou. Nejtypičtějším „smetanovým“ koktejlem je například Piňa Colada, kterou je možné snadno připravit také v chutné nealko verzi,“ doporučuje Petr Slovák.
Koktejly pro muže i ženy
Hugo (máta, lime juice, bezinkový sirup, sekt). Do sklenice na bílé víno dáme malou hrst čerstvé máty a naplníme kostkami ledu. Dávkujeme 2 cl limetové šťávy, 2 cl bezinkového sirupu a dolijeme 20 cl šumivého vína. Promícháme lžící a zdobíme snítkou máty a měsíčkem limety. Komentář Petra Slováka: „Drink je osvěžující, s nádechem bezinek, limet a máty, vhodný k pití po celý večer.“
Smoothing Seassy (jahodové pyré, čokoládový sirup, sekt). Do vychlazené sklenice typu flétna dávkujeme 1cl jahodového pyré a 1cl čokoládového sirupu. Poté opatrně dolijeme šumivým vínem. Zdobíme plátkem domácí čokolády. „Drink je dezertní, vhodný k pití po jídle.“
Pro dámy
Vánoční pohlazení (vodka, smetana, Baileys, kávový likér, mandlový likér). Sklenici na víno naplníme kostkovým ledem a dávkujeme ingredience. Začneme 4 cl smetany, 2 cl vodky, 2 cl kávového likéru, 2 cl Baileys a 2 cl mandlového likéru. Vše lehce promícháme lžící a ozdobíme čokoládou. „Krémový drink je ideální k popíjení na dlouhé zimní večery.“
Piňa Colada (smetana, rum, kokosový sirup, ananasový juice). Do šejkru nasypeme led, přidáme 4 cl smetany, 4 cl bílého rumu, 2 cl kokosového sirupu a 20 cl ananasového juice. Vše pořádně vyšejkrujeme, přelijeme do sklenice a ozdobíme plátkem ananasu. „Jeden z nejoblíbenějších kokejlů, který lze připravit také v chutné nealko variantě.“ Nealko varianta: místo rumu dolijte ananasovým nebo kokosovým džusem.
Pro pány
Benito (Becherovka Original, lime juice, grapefruit juice, tonic). Do sklenice vložíme led a dávkujeme ingredience. Začneme 4cl Becherovka Original, 1cl limetová štáva, 5cl grepový juice a 5cl tonic. Vše promíchneme lžící a ozdobíme měsíčkem grepu. „Drink je hořko osvěžující a klidně na popíjení po celý večer.“
Czech Mule (Becherovka Original, lime juice, Ginger Beer, Angostura Bitters). Sklenici naplníme ledem a dáme dva střiky angostury bitters, 1 cl limetové šťávy, 4cl Becherovky Original a 10cl zázvorového piva. Promícháme lžící a ozdobíme měsíčkem limety a snítkou máty nebo plátkem čerstvého zázvoru. „Drink je osvěžující, chutí lehce do hořka a pikantní po zázvorovém pivu.“
Osobní tipy na oblíbené koktejly Petra Slováka
White Cuban (Rum Havana Club Especial, kávový likér Káhlua, kávová zrna, lámaná čokoláda). Sklenici si naplníme ledovou tříští, dávkujeme 3cl kávového likéru Káhlua a 3cl Rum Havana Club Especial, vymícháme barovou lžící. Scedíme do vychlazené koktejlové sklenice, nahoru pomalu nalijeme našlehanou smetanu tak, aby se vrstvy nespojily. Zdobíme kávovými zrnky a domácí lámanou čokoládou. „Drink se pije plnými doušky, krásně se vám při tom pojí obě vrstvy. Je to dezertní koktejl, vhodný po jídle.“
Martini Royale (Vermouth Martini Rosato, Martini Prosecco, plátek pomeranče). Sklenici na stopce naplníme kostkovým ledem. Dáme 7cl Vermut Martini Rosato a 7cl Sekt Martini Prosecco. Promíchneme lžící a zdobíme plátkem pomeranče. „Drink má krásnou chuť po sektu a kořeněném růžovém víně s ovocným charakterem.“
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.