27. 01. 2022 - BLATNICE POD SV. ANTONÍNKEM - Polovina února již tradičně patří odborné soutěži v řezu révy vinné. Ta se však kvůli špatné epidemiologické situaci v loňském roce nekonala. 17. ročník se tak uskuteční letos, a to v termínu 11. února 2022.
Vinařské klání pořádané Svazem vinařů ČR ve spolupráci se společností BS vinařské potřeby bude tentokrát hostit vinařství Víno Blatel, a.s. v Blatnici pod Svatým Antonínkem.
Soutěžící poprvé zamíří na Slovácko, kde ale stejně jako v přechozích ročnících představí svoji zručnost a um při řezání révy vinné. „Loni to bylo poprvé v historii soutěže, kdy se nemohla uskutečnit. Jsme proto rádi, že se po loňské vynucené pauze opět můžeme vrátit k jejímu formátu a těšit se na mistrovské výkony řezačů,“ uvedl jednatel společnosti BS vinařské potřeby, Miloš Balga a doplnil, že stejně jako soutěžící napjatě očekává, jaké jej tentokrát bude provázet počasí.
Nejvýznamnější vinohradnická událost roku přinese vinařům opět možnost dokázat odborné porotě svoji šikovnost a praktické zkušenosti. Porota následně posoudí kvalitu a čistotu řezu. Rychlost v tomto případě není rozhodující, ale je pouze doplňkovým kritériem.
Soutěžit se bude opět konat ve dvou kategoriích JUNIOR (žáci a studenti odborných škol a mládež do 21 let včetně) a ELITE (soutěžící starší 21 let). Ve speciální soutěžní kategorii potom budou zvlášť oceněny soutěžící ženy. V areálu vinařství bude v průběhu celého dne připravený pro vinaře i diváky doprovodný program, jehož součástí bude i prezentace techniky a produktů pro vinaře. „Veškeré aktivity se budou konat ve venkovních prostorách za dodržení platných kovidových opatření. Od tradiční odborné přednášky jsme se s ohledem na situaci rozhodli letos upustit,“ dodal Martin Chlad, prezident Svazu vinařů ČR.
Soutěž vznikla v roce 1993 jako neformální setkání vinařů. Postupně se z amatérské akce stala seriózní a vyhledávaná celostátní soutěž nejlepších řezáčů révy vinné, která má dobrý zvuk jak mezi vinaři, tak i odborníky z oboru vinohradnictví. Za 16. ročníku si akce získala velkou oblibu a v posledních letech se jí účastnilo pravidelně kolem osmdesáti soutěžících.
PROGRAM AKCE
7.30 - 8.30 registrace soutěžících 9:00 začátek soutěže (kategorie Elite i Junior) 10:30 prezentace partnerů, občerstvení 13:30 vyhodnocení soutěže, předání cen
Více informací ZDE.
Zdroj: Kateřina Martykánová
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.