04. 02. 2022 - ČR - Začátek roku s sebou přináší nové výzvy a většina z nich se týká změn, které jsou nejčastěji spojené s postavou, cvičením nebo obecně s jídelníčkem. Důležité je si uvědomit, že tělu je potřeba dodávat při formování postavy nutričně vyvážená jídla a dopřát mu nejen dostatek pohybu, ale i odpočinku.
Mezi klíčové suroviny při redukci váhy patří kuřecí maso. Obsahuje pouze minimum tuku a je bohaté na bílkoviny. Zároveň se velmi rychle připraví, je chutné a díky tomu je velmi oblíbené v jídelníčku právě při dietách. Vybrat hodnotné a chutné suroviny je velmi jednoduché, pokud se zaměříte na nabídku Drůbežářského závodu Klatovy. Jako druhý největší zpracovatel kuřecího masa v České republice nabízí výrobky a produkty, které získávají pro svou kvalitu řadu ocenění a zároveň již dlouhá léta přináší příznivcům kuřecího masa chutné, lehké a zdravé recepty.
Základ zdravého jídelníčku je pestrá a vyvážená strava. Pokud se někdo rozhodně pro dietnější stravu z jakéhokoliv důvodu, kuřecí maso je pro svůj vysoký obsah bílkovin a zdroj minerálních látek dobrou volbou. Je však důležité jídelníček obohatit i o další výživné potraviny a nezapomenout ani na zeleninu, ovoce, luštěniny a také na dostatečný pitný režim. Záleží samozřejmě i na samotné přípravě pokrmů. Místo smažení, je vhodné dušení či pečení, méně solit a využívat v kuchyni bylinky, které pokrmy chuťově obohatí. Drůbežářský závod Klatovy svými produkty dokazuje, že kvalita českých potravin je na špičkové úrovni a přináší jednoduché rychlé recepty pro dietnější, ale zároveň chutné a vyvážené obědy, které tělo nasytí a uspokojí i chuťové buňky.
Pod pojmem kuřecí maso si většina z vás představí kuřecí prsní řízky nebo kuřecí prsa, ale v kuchyni můžete připravit a vykouzlit lahodná jídla i s jinými produkty, jako jsou kuřecí čtvrtky, kuřecí stehna, kuřecí křídla nebo velmi oblíbené kuřecí mleté maso, které ocení především menší strávníci.
Vyzkoušejte tři osvědčené recepty Drůbežářského závodu Klatovy s kuřecím masem, které si ve vaší kuchyni jistě najdou své místo natrvalo.
Příprava: 30 min
Počet porcí: 4
Ingredience:
200-250 g těstovin (penne, farfalle)
250 g kuřecích prsou od Drůbežářského závodu Klatovy
Olej
Červená paprika
Žlutá paprika
Cherry rajčata
Okurka
100 g bílého jogurtu
1 lžíce majonézy
1 lžíce jablečného octa
Bazalku
Sůl
Pepř
Postup:
1/ Těstoviny uvařte na skus, propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
2/ Mezitím si nakrájejte kuřecí maso na menší kostky a na oleji ho orestujte dozlatova, až poté osolte. Maso nechte odpočinout na talíři či v misce.
3/ Zeleninu nakrájejte na kostičky a cherry rajčata stačí přepůlit. A nechte stranou v misce.
4/ Připravte na zálivku jogurt, majonézu a ocet. V malé misce vše smíchejte dohromady a dochuťte natrhanou bazalkou, solí a pepře.
5/ Vše důkladně promíchejte a můžete podávat.
Tip: Chuť salátu vynikne, pokud je správně vychlazený.
Příprava: 30 minut
Počet porcí: 4
Ingredience:
100 g bulguru
200 g kuřecích prsou od Drůbežářského závodu Klatovy
1 menší cibule
1 balení Kuřecí prsní šunky zauzené nejvyšší jakosti od Drůbežářského závodu Klatovy
100 g mraženého hrášku nebo kukuřice
100 g žampionů
100 g mrkve
Sůl
Pepř
Kurkuma
Chilli
Česnek
Postup:
1/ Připravte si bulgur dle vašich zvyklostí. Můžete ho vařit na mírném ohni zhruba 12 – 15 minut, zalít horkou vodou nebo vývarem a pod pokličkou 20 – 25 minut ho nechat dojít a nebo ho zalít studenou vodou a nechat hodinu nabobtnat.
2/ Zatímco se bude bulgur připravovat tak si oloupejte žampiony, zbavte je nožiček a pokrájejte je na tenčí plátky.
3/ Cibuli, šunku a maso nakrájejte na malé kostičky
4/ Mrkev očistěte a pokrájejte na tenké nudličky.
5/ V pánvi na oleji orestujte nejdříve cibuli a poté přidejte šunku a kuřecí maso. Po zatáhnutí masa přidejte žampiony, kukuřici nebo hrášek a mrkev.
6/ Vše dohromady krátce orestujte, přidejte 200 ml vody, koření a duste.
7/ Po odpaření vody vznikne ve směsi lahodný sos.
8/ Směs smíchejte s hotovým bulgurem.
Příprava: 30 minut
Počet porcí: 4
Ingredience:
500 g Kuřecího steaku bez kůže mletého od Drůbežářského závodu Klatovy
1 cibuli
3 stroužky česneku
Petrželka
Sůl
Pepř
Červená paprika (sladká)
Zelenina na grilování:
1 cuketa
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 červená cibule
Žampiony
Cherry rajčata
Na dip:
Zakysaná smetana
Sůl
Dijonská hořčice
Bylinky dle chuti (Bazalka, Oregano)
Postup:
1/ Připravte si kontaktní gril či grilovací pánev.
2/ Nakrájejte si cibuli, prolisujte stroužky česneku a nasekejte si petrželku.
3/ Poté smíchejte všechny nakrájené ingredience s mletým masem.
4/ Vytvořte ze směsi menší placky a dejte je na chvíli uležet stranou.
5/ Připravte si zeleninu. Očistěte a pokrájejte ji na vetší kousky.
6/ Plech vyložte pečícím papírem a zeleninu na něj rovnoměrně rozprostřete, zakapejte
olivovým olejem, osolte a vložte do trouby.
7/ Než se zelenina opeče a změkne, připravte dip. Smíchejte všechny ingredience a uložte
připravený dip do lednice.
8/ Na rozpáleném grilu nebo grilovací pánvi opečte připravené placičky z každé strany
přibližně 3 minuty.
9/ Servírujte s grilovanou zeleninou a dipem.
• Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty.
• Kuřecí mleté maso je skvělým zdrojem vitamínu, především vitamínu B6, který je nezbytný pro vstřebávání látek a celkový chod metabolismu.
• Pravidelná konzumace kuřecího mletého masa dodává tělu niacin, který má protirakovinné účinky. Díky obsaženému fosforu má příznivé účinky i na kvalitu zubů a kostí.
• Kuřecí maso obohacuje tělo o bílkoviny a aminokyseliny, díky kterým se lépe regeneruje a narůstá svalová tkáň.
• Je vhodné při všech dietních režimech a má blahodárné účinky na tělesnou hmotnost a funkci některých orgánů.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.