Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

ZÁMEK NAPAJEDLA – VÝSTAVA KOČÁRKŮ I ZÁMECKÁ KAVÁRNA

ZÁMEK NAPAJEDLA – VÝSTAVA KOČÁRKŮ I ZÁMECKÁ KAVÁRNA

26. 5. 2011 – NAPAJEDLA - Kočárky v současnosti patří ke každodennímu životu. Z hlediska historie jsou ale spíše novinkou. Přesto si tato dětská vozítka prošla dynamickým vývojem a v každé době měly své kouzlo, krásu i jiný vzhled. Přesvědčit se o tom mohou i návštěvníci zámku v Napajedlích, kde v sobotu 28. května začne výstava historických kočárků a panenek. Vernisáž se uskuteční v 10.00 hod. Expozici si návštěvníci budou moci prohlédnout po celý den až do 18.00 hod.

Zahájení výstavy bude doprovázet bohatý program. „Na nádvoří zámku přijedou ráno historická vozidla, pro děti bude připraveno na nádvoří zámku malování na chodníku. Děti budou mít za úkol namalovat zámek svých snů, nejlepší malíře v jednotlivých věkových kategoriích pak oceníme malým překvapením,“ prozradila část programu manažerka zámku Petra Psotková.

Kromě vernisáže výstavy panenek se mohou lidé těšit i na prohlídky historických sálů zámku, které se uskuteční v každou celou hodinu až do 16.00 hod. Výstava panenek a kočárků bude přístupná do 18.00 hod. Celá sbírka patří paní Marii Václavínkové z Otrokovic, která je vášnivou sběratelkou nejenom kočárků, panenek, ale také různých medvídků. Po letech, kdy všechny tyto skvosty schovávala na půdě či na chalupě, se rozhodla je ukázat světu a stane se tak právě v Zámku Napajedla. „Vybrala jsem si pro svou výstavu tento krásný napajedelský zámek nejenom pro jeho krásu a historii. Důležitá pro mě byla také atmosféra tohoto sídla, kterou naplňují jeho majitelé,“ řekla k výběru místa pro svoji výstavu sběratelka Marie Václavínková, která v sobotu bude návštěvníky expozice osobně provázet a při prohlídce jim prozradí i několik zážitků ze své sběratelské vášně.

Část výstavy je umístěna v rámci prohlídky historických sálů. Druhá část je umístěna ve dvou saloncích přízemí zámku. V expozici si návštěvníci prohlédnou na 50 rozličných kočárků a téměř sto různých panenek, vše bude samozřejmě doplněno o krásné dekorace, ručně šité či vyšívané polštářky, ubrusy a další předměty z dílny sběratelky. Výstava bude na zámku probíhat nejméně do konce letošního září.

Zámek Napajedla za tři roky své nové éry ušel kus cesty a stal se zajímavým cílem pro turisty nejen ze Zlínského kraje, ale také z celé republiky. Zájem turistů zcela jistě potvrzuje i umístění v anketě „zajímavé destinace kraje“, kde zámek Napajedla byl označen jako zajímavý turistický bod a v anketě se umístil v první desítce. Na zámku je možné absolvovat klasickou prohlídku historických sálů, která trvá téměř hodinu. V průběhu letošního léta bude možné navštívit také dvě výstavy. Pro labužníky je připraven klasický zámecký štrúdl či medovník a posezení v zámecké kavárně.

Během května, června a září je zámek přístupný veřejnosti každý víkend. Během letních měsíců – července a srpna bude otevřený každý den. Prohlídky se budou konat vždy od 10.00 hod. do 16.00 hod. a zámecká kavárna bude otevřena do 18.00 hodin. Zámek Napajedla snoubí historii se současností. A proto rovněž v rámci letošního roku se budou nadále konat kurzy vaření, univerzita feng shui či workshopy pro ženy a řada dalších zajímavých akcí.

Z historie zámku Napajedla

Zámek Napajedla je výraznou dominantou města, postavený v letech 1764 – 1769. Zámek, jako pozdně barokní šlechtické sídlo, postavil židlochovický zednický mistr Antonín „Mates“ Slováček podle plánů brněnského architekta Františka Antonína Grimma, u kterého stavbu ve stylu francouzského baroka objednala Anna Marie z Rottalu, provdaná za Quidobalda z Ditrichsteina. F. A. Grimm projektoval také zámky v Bystřici pod Hostýnem a ve Vizovicích. Proti nim se však napajedelská stavba odlišuje svou noblesou, mohutností i velkoryse řešenými vnitřními prostorami.

Zámek Napajedla je elegantní, jednoduchá volně stojící dvoukřídlá budova ve tvaru písmene „U“, kde ve třech podlažích, mimo pokojů služebných a příslušenství, bylo přes 50 obytných místností. Dominantou zámku je zcela jistě nádherný kruhový zrcadlový sál, který sloužil především pro přijímání návštěv na zámku či k tančení při slavnostních příležitostech. Dále je zde salonek holandských mistrů, barokní salonek, rozlehlá zámecká jídelna a celá řada dalších zajímavých prostor. Reprezentativní zámecká budova monumentalizovaná svou polohou představuje nepochybnou kvalitu z hlediska dějin moravské barokní architektury a představuje svébytný vklad do evropských uměleckých proudů poslední třetiny 18. století. Je nutno dodat, že výstavba zámku pokračovala i za dědiců panství, rodu Kobenzlů, Stockau a Baltazzi. Zvláště poslední ze jmenovaných majitelů panství se výrazně zapsal do historie Napajedel založením hřebčína - chovu anglických plnokrevníků v roce 1886. Zámek je obklopen desetihektarovým parkem z větší části v anglickém stylu, se spoustou vzácných dřevin a romantickým rybníčkem s lekníny uprostřed parku.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz