Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Připravte si zdravější variantu „fish & chips“ v podání Zdeňka Pohlreicha a Ester Ledecké

Připravte si zdravější variantu „fish & chips“ v podání Zdeňka Pohlreicha a Ester Ledecké

22. 02. 2022 - ČR - V pořadu Doma jako šéf se sešly dvě velké osobnosti zářící ve svých oborech. Zdeněk Pohlreich si totiž tentokrát ke spolupráci přizval mimořádně úspěšnou českou snowboardistku a alpskou lyžařku Ester Ledeckou.

Ačkoliv Ester Ledecká nemluvila o svých kuchařských zkušenostech v žádných superlativech, dokázala jednomu z našich nejznámějších šéfkuchařů více než zdatně sekundovat. Jak se můžete přesvědčit na videu, v kuchyni Miele Experience Center v Praze panovala skvělá atmosféra.

Dozvíte, kde Ester Ledecká nejraději lyžuje, jakým kuchařem je její trenér Tomáš Bank, jestli jde k sobě losos a olivový olej nebo proč vám v michelinských restauracích běžně nenaservírují obrovské porce. Celý díl můžete zhlédnout zde: https://www.youtube.com/watch?v=bqNa-5MG6-g.

Připravte si fish & chips v odlehčenější variantě

Známý recept „fish & chips“ řadí Ester Ledecká ke svým nejoblíbenějším pokrmům. Ne tak úplně zdravé jídlo, připravované většinou ze smažené tresky v těstíčku a hranolek, získalo díky několika zásadním změnám odlehčenější nádech. V hlavní roli se blýskne losos, brambory a zelenina. Méně typickou verzi ikonického britského receptu si můžete díky běžně dostupným surovinám vyzkoušet i vy. Chceme vás spíše jen inspirovat - nebudeme vás tedy trápit s přesnou gramáží surovin a necháme ladění chutí a příloh tak trochu na vás.

Co budete potřebovat?

- filety z lososa (dle potřeby a počtu strávníků)

- citron

- fenykl

- jarní cibulku

- česnek

- cherry rajčata

- pórek

- smetanu

- kvalitní rostlinný olej vhodný k tepelné úpravě

- pepř

- sůl

Jak na to?

Nejprve začneme s bramborami kvůli správnému načasování - brambory přeci jen servírujete společně s rybou a zeleninou, které se dělají kratší dobu. Na čtvrtky či menší kousky nakrájené a osolené brambory (i se slupkou) nechte s předstihem opékat v kvalitním litinovém pekáči (např. Gourmet od Miele) v přiměřeném množství rostlinného oleje. Když jsou skoro hotové, zamíchejte do nich na kolečka nakrájenou jarní cibulku a dle potřeby nechte chvíli opékat.

Filety z lososa pokapejte z obou stran citronovou šťávou, osolte a opepřete. Vložte do rozpáleného oleje (nejdříve tou stranou, která bude při servírování nahoře), přidejte nasekaný česnek a opékejte. Až ryba „zesvětlá“ zhruba do poloviny, otočte a pečte už jen chvilku, případně můžete varnou plochu zcela vypnout. Přidejte fenykl, rajčátka a lehce opečte.

Mezitím si např. ve woku připravte další z možných příloh. Na kolečka nakrájený pórek nechte na oleji změknout, osolte, opepřete. Nakonec zakápněte trochou smetany a lehce povařte.

Jak servírovat?

Na dno talíře vložte pórek se smetanou, ve výpeku připravenou zeleninku, nebo pečené brambory s cibulkou a na to položte lososa. Ozdobit můžete také plátkem citronu.

Dobrou chuť!

 

Video: KPA ONE, Miele ČR

Foto: KPA ONE

Credit:

Video: KPA ONE, Miele ČR

Foto: KPA ONE

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz