Štamgast & Gurmán

Spotřebujte zásoby a připravte se na jaro!

Spotřebujte zásoby a připravte se na jaro!

23. 02. 2022 - ČR - Máte ve své spíži zásoby ze zimy a rádi byste uvolnili místo na přicházející, čerstvou jarní úrodu? Přinášíme tipy, jak zužitkovat mrkev a petržel, ze kterých si snadno připravíte výtečné pomazánky. Nalaďte se pomalu na blížící se jaro a dejte přednost odlehčenému jídelníčku.

Přestože to za okny na jaro moc nevypadá, bude tady co nevidět. Dlouhé večery se pomalu krátí a příroda se začíná probouzet z dlouhého zimního spánku. A proto je nejvyšší čas přejít od těžkých, hutných polévek k pestřejší a lehčí stravě a na tuto změnu připravit i spíž, kterou je potřeba pomalu zbavit zásob.

Ať už se pustíte do jakéhokoliv receptu, pamatujte na to, abyste vždy vybírali z kvalitních potravin. Informace o biopotravinách a ekologickém zemědělství najdete na stránkách myjsmebio.cz.

Mrkvová pomazánka bude doslova slastí pro vaše tělo, neboť je bohatá na vitamíny. A to především na vitamín C, B a provitamín A. Obsahuje také antioxidanty, například betakaroten, vlákninu i minerální látky od draslíku až po železo. Neméně bohatá je také petržel, a to ve švech svých částech – kořenu, stonku, květech i listech. Obsahuje velké množství vitamínů, především A, B, C, E a K. Z minerálů v ní najdeme fosfor, železo a vápník.

Mrkvová pomazánka s tvarohem

- 5 ks mrkve

- 2–3 lžíce extra panenského olivového oleje

- 100 g tvarohu

- 50 g pomazánkového másla

- šťáva z půlky citrónu

- sůl a pepř na dochucení

Nejprve si předehřejte troubu asi na 200 °C. Mrkev zbavte slupky a nakrájejte na menší kousky, které rozložíte na plech s pečícím papírem. Pokapejte olivovým olejem a rukama pořádně promíchejte. Pečte asi čtvrt hodiny. Takto připravenou mrkev rozmixujte, poté smíchejte s tvarohem, pomazánkovým máslem a citrónem. Dochuťte solí a pepřem.

Pomazánka z petrželového pesta

- 80 g petržele

- 150 g smetanového sýru

- 2 stroužky česneku

- 2 lžíce extra panenského olivového oleje

- 1 dcl mléka

- 60 g nastrouhaného parmezánu

- sůl a pepř na dochucení

Začněte s přípravou česneku. Ten očistěte a nakrájejte najemno. Dále si rozmixujte očištěnou a na menší kousky nakrájenou petržel s olivovým olejem. Poté přidejte i česnek a mixujte do hladka. Na závěr vše dobře promíchejte se smetanovým sýrem a mlékem. Dochuťte solí a pepřem.

 

Zdroj: PEPRCONSULTING

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz