Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Prababička v kuchyni!

Prababička v kuchyni!

4. 1. 2013 - VSETÍN – Pro ty, kteří se zajímají o historii vaření a vývoj kuchyní, je určená výstava nazvaná Prababička v kuchyni, jenž je k vidění až do 15. května v prostorách muzea na zámku ve Vsetíně.

Návštěvníkům nabídne i bonus v podobě vesnické kuchyně z první poloviny 20. století.Kuchyně byla a vždy bude neoddělitelnou součástí a centrem dění rodinného života. Přípravě jídel a stolování se věnovali jak lidé chudí, tak měšťané či šlechta. Na kuchyňském interiéru se tak vždy odrážely sociální rozdíly společnosti. Žádná jiná obytná místnost v průběhu staletí nezaznamenala tolik změn, jako právě kuchyně. Na jejím zařízení je dobře patrný postupující rozvoj civilizace, technický pokrok i měnící se hygienické návyky a potřeby.

Kuchyně z 20. let 20. století

Obr. 1/ Kuchyně z 20. let 20. století

Výstava zachycuje kuchyně našich prababiček v období od konce 1. světové války do počátku 60. let 20. století. Většina stále funkčních předmětů, které na výstavě návštěvníci uvidí, pochází z měšťanských domácností Valašského Meziříčí, Krásna a Rožnova pod Radhoštěm. Pořadatelem výstavy je Muzeum regionu Valašsko.

 

00603-4.kuchyne_z_50.-_60._let_20._stol.jpg

Obr. 2/ Kuchyně z 50. - 60. let 20. století

 

00603-1._mlynek,_keramicke_formy_formicky_na_maslo_a_pernik,_varic_lihovy,sifonove_lahve,pristroje_na_mackani_brambor.jpg

Obr. 3/ Mlýnek, keramické formy, formičky na máslo a perník, vařič lihový, sifonové láhve, přístroje na mačkání brambor

 

00603-3_rozlozeny_kuchynsky_robot_Porkert_z_r._1955.jpg

Obr. 4/ Rozložený kuchyňský robot Porkert z roku 1955

 

Titulní foto: Kuchyně z 30. - 40. let 20. století.

Foto: Muzeum regionu Valašsko

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: Jaroslav Střecha
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz