Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

TRADIČNÍ VELIKONOČNÍ POKRMY, NA KTERÉ SE POZAPOMNĚLO

TRADIČNÍ VELIKONOČNÍ POKRMY, NA KTERÉ SE POZAPOMNĚLO

12. 04. 2022 - ČR - Nejznámější velikonoční dobroty, jako je beránek, mazanec, nádivku, jidáše, připravujeme každým rokem. Co letos ochutnat další tradiční jídla spojená s Velikonocemi, na kterých si každoročně pochutnávali naši předkové?

TRHANCE
Škaredá středa svým názvem připomíná Jidášovu zradu Ježíše. Podle tradice má v ten den jídlo vypadat nevzhledně. Tak vznikly trhance – palačinky nebo bramboráky, které se při obracení na pánvi schválně potrhaly.

KOČIČÍ TANEC
Typické staročeské jídlo, které se tradičně připravovalo na Zelený čtvrtek, kdy se měly jíst luštěniny. Dělalo se z kombinace krup a čočky ochucené majoránkou a česnekem. Jako alternativa se používaly brambory se zelím.

PRAŽMO A PUČÁLKA
Na Zelený čtvrtek se podle tradice jedlo také hodně zelených pokrmů. Často se nakličovaly luštěniny, které v sobě obsahovaly hodně výživných látek. Potom někoho napadlo tuto zdravou dobrotu zprudka opéct na másle, čímž se sice ztratila většina výživných látek, zato po správném dochucení vznikl chutný oběd. Pražmo se nazývá takto tepelně upravené naklíčené obilí, pučálka naklíčený hrách.

ŠKVARKOVÉ PLACKY
Mnozí z vás je možná doma běžně připravujete, věděli jste, že toto jídlo se tradičně podávalo na Zelený čtvrtek?

ŠUMAJSTR
Tento další typický bezmasý velikonoční pokrm, pochází ze Slovácka a Záhoří. Připravuje se zapečením vařených krup s fazolemi, ochucuje se stejně jako Kočičí tanec – česnekem
a majoránkou.

VELIKONOČNÍ PTÁČCI
Ptáček je stejně jako vejce symbolem zrození. Velikonoční ptáčci se dělali z kynutého těsta. Nejprve se vytvaroval váleček a na něm se udělal uzlík. Jeden konec se vytvaroval do zobáčku a nůžkami nastříhl. Jako oči se použily hrozinky.

 

Text: red, foto: Radek Frýsa

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz