Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Jak vyzrát na jarní únavu stravou

Jak vyzrát na jarní únavu stravou

11. 04. 2022 - ČR - Jarní období je začátkem nového cyklu. Vše začíná, rodí se nové a expanduje. Zatímco v zimě bylo nutné odpočívat, relaxovat, nabírat sílu, jaro nás nutí k aktivitě. Kdo ovšem v lednu či únoru vyčerpával své tělo nadměrným sportem, sexuální aktivitou, nedostatkem spánku apod., ten pak nemá pro jarní skok sílu. Klíčem k jaru plnému vitality tedy je zimní období. To, jak chytře zacházíme s naší energií v zimě, se přímo odráží na množství energie na jaře.

Proto příčinou jarní únavy je zanedbání zimního spánku. V chladu je třeba pečovat o ledviny, snídat teplé polévky či kaše, pít horké nápoje, chránit bedra a udržovat dobré vztahy (ledviny jsou dvě a symbolicky poukazují na to, že i člověk nechce být sám, zimní dlouhé večery jsou pro pěstování vztahů ideální).

Jarní období má podle tradiční medicíny vztah k játrům, volnosti, růstu, přívalu energie. Jenže tento nápor se může projevit i hněvem a agresivitou – zejména, pokud energie v těle neproudí harmonicky, ale různě se zasekává a stagnuje. Výbušní lidé mají vždy oslabená játra (a žlučník, protože jim každou chvíli „někdo hne žlučí“). Podle tradiční medicíny se horkost jater projeví mimo jiné i svěděním či pálením očí a jarními alergiemi.

Proto patří k jaru také masopust, který začíná tzv. „Popeleční středou“, kdy se uděloval věřícím křížek z popela na čelo na znamení pomíjivosti života (z popele jsi povstal a v popel se obrátíš).

Popeleční středa zahajuje předvelikonoční půst. Je dobré omezit tučná jídla, alkohol a maso. Pokud dodržíme půst a věnujeme se harmonizaci těla i ducha, budeme se cítit s příchodem velikonočních svátků a silných jarních energií jako bájný Fénix, jenž je symbolem znovuzrození. Právě jaro je skutečným začátkem nového roku, kdy máme  dostatek síly uskutečnit svá předsevzetí.

I naši předci, kteří žili daleko více v souladu s rytmy a energií přírody, pečovali pravidelně o očistu těla a mysli. Drželi půsty, chodili včas spát a brzy vstávali, pořádali sváteční reje, přijímali sílu z přírody a děkovali jí za to. Na jaře vždy spořádali hromadu zelených výhonků, které právě vykoukly ze země – kopřiv, pažitky, pampelišky, petržele, ale třeba i bršlice kozí nohy – pro mnohé obtížného plevele. Všechny tyto byliny jsou detoxikační a  nabité jarní silou.

Jídelníček, který svědčí hlavně játrům

Vhodné potraviny, které dokáží zdolat neklid a hektické změny s nastupujícím jarem, jsou zelenina, obzvlášť listová, čerstvé bylinky, klíčky. Je vhodné ubrat masa, alkoholu a tuků (to jsme si měli dopřávat v zimě), nyní jsou vhodné obilniny, zelené rostlinky a luštěniny.

  • Obiloviny – rýže, špalda, pšenice (kuskus, bulgur)
  • Luštěniny – čočka (červená, zelená, velká)
  • Zelenina – chřest, ředkve, kedlubny, jarní cibulka, pažitka, kvašené zelí, rukola, polníček, řapíkatý celer, fenykl, listová zelenina
  • Naklíčená, řeřicha, vojtěška, čočka
  • Bylinky – kopřiva, petržel, šťavel, mladý ječmen, ostropestřec, medvědí česnek
  • Houby – maitake, polyporus, poria nebo blazei

Co pro jarní očistu

Základem stravy by měla být lehce stravitelná jídla. V principu je vhodná veškerá jarní zelenina:

  • ·petržel,
  • ·pažitka,
  • ·pórek,
  • ·pampelišky,
  • ·kopřivy,
  • ·sedmikrásky,
  • ·medvědí česnek,
  • ·růžičková kapusta,
  • ·chřest.

 

Na regeneraci jater jsou výborné tinktury z vlaštovičníku většího, ostropestřce mariánského a čubetu benediktu.

Vyzkoušejte místo mléčného jogurtu raději pohankový:

Jogurt z naklíčené pohanky

Suroviny: 1/2 šálku naklíčené pohanky, 1–2 jablka, hořké kakao, skořice, datle na doslazení

Postup:

Pohanku namočíme minimálně na 4 hodiny. Jogurt se dá udělat i z pohanky, kterou klíčíme např. 1 den. Přidáme jablka přibližně v takovém množství, kolik máme pohanky, dochutíme buď hořkým kakaem, nebo podle vlastní chutě skořicí, vanilkou apod. Doplníme trochou vody a rozmixujeme.

 

Tip: Jak se nejrychleji zbavit únavy? Stoupněte si na špičky a prudce dopadněte na paty – tento jednoduchý a zaručený způsob aktivuje dráhy ledvin, proto je dobré ho při únavě párkrát zopakovat.

 

Tipy pro jarní hubnutí podle TČM

 

1. hubnutí jinových konstitucí:

 

Člověk jinové konstituce podle tradiční čínské medicíny je často postavy hruška, má bledou pokožku, celulitidu, sklon k únavě, ospalosti, nízkému tlaku, spíše potřebuje zahřívat, prokrvovat, tonizovat.

- tento typ člověka potřebuje pro zhubnutí významně přidat bílkoviny (ryby, luštěniny, vejce) a naprostou většinu potravin vařit nebo tepelně upravit. Není vhodné sladké, pečivo a z ovoce se doporučují spíše jen kyselkavé a svíravé druhy.

- tamarind - obvykle pro zrychlení metabolismu ho přidáváme do čaje, do kaší, do ovocných pudinků. Obdobně funguje červený rybíz, dřín, rakytník, aronie, které také můžeme využít do směsí nebo i samostatně. Tamarind se kupuje jako pasta nebo jako sušené lisované plody, s peckou nebo bez pecky (pecka se vyhodí) - můžeme ho smíchat s máslem a skořicí, s chilli nebo i se špetkou sušeného zázvoru - a užívat čtvrt lžičky 1x denně těsně před jídlem. Pokud máme po několika dnech pocity překyselení, nebo máme citlivé zuby, na pár dnů užívat přestaneme.

- směs koření pro hubnutí - ceylonská skořice, sušený zázvor, chilli (nebo místo chilli dáme pepř černý mletý) - vmícháme do medu, uchováváme v ledničce. Užíváme 2x denně těsně před jídlem malou lžičku - hodí se především pro chladnější dny.

- pokud se jedná o ženu v menopauze, kromě koření je podpořit hormonální systém i bylinkami jako je eleuterokok, ženšen, aralka, rdesno mnohokvěté, andělika a dalšími.

 

2. hubnutí jangových konstitucí:

Člověk jangové konstituce podle tradiční čínské medicíny je svalnatý, má sklon k vysokému tlaku, bývá hovorný, družný, workoholický, postavou spíše jablko. Pokud má nadváhu, má tvrdé tukové obaly a pevné břicho.

- využijeme ovocné kompoty uvolňující a zchlazující vnitřní suché horko, přidáme fenykl nebo hřebíček.

- vhodné jsou tapiokové dezerty s ovocem a kokosovým mlékem.

- ubereme maso a bílkoviny, protože maso tomuto typu v hubnutí spíše brání.

- z koření můžeme připravit směs mletý kmín kořenný, mletý koriandr plod, mletý fenykl - smíchat, vmíchat do másla a vždy těsmě před jídlem malou lžičku polknout.

- jsou vhodné polévky z petržele (kořen i nať) - petržel rozpouští tukovovodní nánosy (podle TČM rozpustí hlen (tuk) na vodu, která odejde močí), do kterých dáme i další zeleninu - mrkev, kedluben, lotos kořen, brambory, sůl, atd.

- velmi vhodné koření je kmín, majoránka, koriandr, fenykl, zelený kardamom, a další sedativní, zchlazující a zavlhčující druhy.


Koření pro léčbu jarního kašle

- suchý kašel: Smícháme sůl, kmín, majoránku, dobromysl, nebo sůl, kmín, mletý yzop.

- vlhký kašel s hleny: Smícháme sůl, pepř mletý černý, šalvěj, bazalku, nebo sůl, pepř, saturejku. Místo saturejky můžeme dát případně majoránku a k pepři můžeme přidat i trošku chilli.

 

Text: Marcela Volavka Kaniová

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz