13. 04. 2022 - ČR - Pomlázky, kraslice, jarní výzdoba i oblíbené pokrmy – Velikonoce se kvapem blíží, a proto je nejvyšší čas se na ně pořádně připravit. Držte se letos zvyklostí a mějte na paměti, že během svátků jara má každý den svůj neopomenutelný význam. Nechte se inspirovat našimi tipy, provoňte svou kuchyni a Velikonoce si užijte se vším všudy!
Jak už název napovídá, na Škaredou středu bychom se vedle vymetání sazí z komína měli věnovat také přípravě nevzhledných a neupravených jídel. Zelený čtvrtek zase přeje něčemu zelenému a ať už jde o hrách, špenát, nebo nejrůznější bylinky, právě tyto plodiny by měly dle pověr zaručit pevné zdraví po celý rok. Velký pátek se nese ve znamení toho nejpřísnějšího půstu a opravdové hodování pak tradičně začíná Bílou sobotou a trvá až do Velikonočního pondělí. Ať už se pustíte do přípravy jakéhokoliv pokrmu, nezapomínejte, že kromě samotného receptu je neméně důležitý i výběr surovin. Dbejte proto na kvalitu a sáhněte po bioproduktech pocházejících z ekologického zemědělství.
ŠKAREDÁ STŘEDA A CUKETOVÉ BRAMBORÁKY
Kromě trhanců či škvarkových placek se podle tradic na Škaredou středu podávají také bramboráky v jejich klasické podobě. Co takhle ale pro tentokrát zvolit alternativu a dopřát si něco odlehčeného? Vsaďte na variantu s cuketami a uvidíte, že si pochutnáte nejen vy, ale i celá rodina!
• 2 cukety
• 4 brambory
• 2 vejce
• 150 g hladké mouky
• 4 stroužky česneku
• sůl, pepř
• sušená majoránka
Cukety a brambory nastrouhejte nahrubo, posolte a nechte odstát přibližně 10 minut. V cedníku ze směsi vymačkejte přebytečnou vodu. Přendejte do mísy, přidejte česnek, vejce, sůl, pepř, majoránku a mouku (část můžete nahradit také ovesnými vločkami). Důkladně promíchejte a nechte několik minut odstát. Na pánvi rozehřejte olej a placičky smažte dozlatova asi 4 minuty z každé strany. Poté je nechte chvíli odležet na ubrousku, aby se zbavily přebytečného tuku. Podávejte třeba s jogurtem nebo zakysanou smetanou.
ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA NA ZELENÝ ČTVRTEK
• 50 g másla
• 1 cibule
• 2 stroužky česneku
• 1 brambora
• 450 ml kuřecího vývaru
• 500 ml mléka
• 500 g čerstvého špenátu
• kůra z citronu
• sůl, pepř, muškátový oříšek
• lžíce zakysané smetany
V hrnci rozehřejte máslo, přidejte cibuli, 5 minut opékejte a vmíchejte česnek. Zalijte vývarem, přidejte nakrájenou bramboru a nechte 10 minut probublávat, dokud kousky brambory částečně nezměknou. Poté přilijte mléko a opět povařte. Dále vmíchejte polovinu špenátu a kůru z citronu.
Vařte 15 minut, nechte vychladnout a rozmixujte. Přidejte druhou polovinu špenátu a opět rozmixujte. Polévku okořeňte dle chuti a podávejte se lžící zakysané smetany.
TIP: Více informací o biopotravinách se dozvíte na myjsmebio.cz.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.