Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

CO ZEMĚ, TO JINÉ VELIKONOČNÍ ZVYKY ZNÁTE NĚKTERÉ Z NICH?

CO ZEMĚ, TO JINÉ VELIKONOČNÍ ZVYKY ZNÁTE NĚKTERÉ Z NICH?

14. 04. 2022 - ČR - Největší křesťanský svátek, Velikonoce, slaví věřící po celém světě stejně. Různé jsou ale zvyky a tradice spojené s tímto obdobím. Některé už téměř zanikly, jiné přetrvávají dodnes. Věděli jste například, že Španělskem v tu dobu procházejí strašidelné osoby ve špičatých kápích?

IRSKO
Věřící Irové jsou striktnější v dodržování čtyřicetidenního půstu než ostatní země. Dlouhodobé odpírání masa se vždy nejvíc podepsalo na tržbách řezníků, přišli proto s tradicí slanečkových průvodů. Ty se konaly vždy poslední den půstu, na Bílou sobotu, jako milá připomínka zákazníkům, že se již následující den může konzumovat maso. Vejce, která slepice snesly o Velkém pátku, se sbírají a na Hod boží by každý měl sníst alespoň jedno.

ŠPANĚLSKO
Španělé slaví Velikonoce se vší okázalostí. I proto v tomto období navštíví zemi neuvěřitelné množství turistů. Je totiž na co se dívat. O svatém týdnu můžete potkat na ulicích velkých měst nejrůznější procesí, včetně strašidelně oděných osob se špičatými kápěmi připomínajícími Ku Klux Klan. S ním to ale nemá nic společného, kápě směřují symbolicky vzhůru k božímu odpuštění. Na venkovních pódiích herci ztvárňují velikonoční biblické scény.

FRANCIE
O Velikonočním pondělí se děti baví hledáním čokoládových vajíček, které pro ně dospělí schovali. V jihofrancouzském městě Haux Velikonoce každoročně oslavují obří omeletou ze 4500 vajec. Tato tradice sahá až k Napoelonovi. Když projížděl jižní Francií se svým vojskem, zachutnaly mu místní omelety natolik, že místním přikázal připravit pro jeho vojáky na příští den tuto vaječnou pochoutku obřích rozměrů.

ITÁLIE
V Itálii je tradičním velikonočním moučníkem pečená holubice z kynutého těsta. Tu dostanete v různých tvarech, příchutích i barvách. Časté jsou také preclíky, jejich tvar symbolizuje ruce spo-
jené při modlitbě. Lidé se obdarovávají vejci, děti se zase baví tím, že jimi o sebe navzájem ťukají a vyhrává ten, jehož vejce je nejméně potlučené. Velmi oblíbená jsou čokoládová vajíčka. Ostatně z Itálie prý tato pochoutka pochází.

 

Text: red
Ilustrační foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz