26. 04. 2022 - ČR - Lidé se po zimě a loňském roce plném restrikcí vrací do restaurací a hospodským rostou tržby. V porovnání s loňským rokem, kdy mohli mít v prvním čtvrtletí otevřené pouze výdejní okénko, se průměrné tržby restaurací zvýšily téměř o 50 procent.
Ve srovnání s rokem 2019, tedy ještě před koronavirovou pandemií, jsou vyšší pouze o 8
procent. K jejich růstu výrazně přispívá inflace. Hostů chodí stále méně než před pandemií, s
jejím ústupem a lepšícím se počasím ale návštěvníků výrazně přibývá. Vyplývá to z údajů
společnosti SaltPay, která vytváří komplexní restaurační systém Storyous.
Nejvyšší dosavadní tržby letošního roku restauratéři prozatím utržili o víkendu 25.-27. března
2022, kdy do restaurací přišlo zároveň nejvíce zákazníků od začátku roku. Počet hostů byl
téměř o 20 procent vyšší, než kolik činila průměrná návštěvnost za letošní březen, a o více
než 50 procent vyšší než představuje lednový průměr. Obstojně si vedl i třetí a druhý
březnový víkend a valentýnský víkend v únoru. Nejnižší tržby i návštěvnost podniky naopak
zaznamenaly v průběhu měsíce ledna.
Zajímavé je, že restaurací se na rozdíl od maloobchodu a služeb nijak nedotkla válka na
Ukrajině. Data z restaurací bezprostředně po invazi ani v následujícím týdnu nevykazují
žádné výkyvy, které by se lišily od běžného stavu v únoru a březnu.
Zdroj: Zuzana Kohoutová
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.