21. 04. 2022 - BRNO - Studenti ze středních gastronomických škol zápolili ve středu 20. dubna o novou prestižní trofej CBA Team Challenge. Jejím držitelem se po celodenním soutěžení stal tým SOU a SOŠ Polička. Juniorská soutěž se konala v brněnském společenském a vzdělávacím centru Abzac, pořádala ji Česká barmanská asociace a zúčastnila se jí stovka studentů.
Velký sál centra Abzac se zaplnil středoškoláky, kteří se nad rámec svých studijních povinností věnují nápojové gastronomii a troufají si poměřit síly s ostatními. Juniorská soutěž takto velkého formátu se pod křídly České barmanské asociace uskutečnila po více než dvou letech, kdy tomu bránila nepříznivá epidemiologická situace.
Obr. soutěž Amundsen Vodka Flair Competition
„Středoškolští studenti v období pandemie přirozeně ztratili spoustu návyků, ty soutěžní nevyjímaje. Věřím, že se nám je podaří brzy obnovit a znovu tím podpořit motivaci mladých lidí, aby se profesionálně věnovali gastronomii,“ uvedl prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský, podle kterého se po účastnících vzhledem k dlouhé soutěžní přestávce požadovalo zvládnutí spíše základních praktických úkonů.
Obr. soutěž Reserva Junior Mistr Kávy
Soutěžilo se v šesti disciplínách – klasickém i flairovém barmanství, čajové mixologii, čajové degustaci, přípravě kávy a čepování piva. Představily se čtyřčlenné studentské týmy z Brna, Chrudimi, Slavkova u Brna, Poličky, Uherského Hradiště, Ostravy, Mostu, Velkého Meziříčí a Olomouce. V některých dalších školách se celé týmy poskládat nepodařilo, odtud přijeli alespoň individuální soutěžící.
Obr. Vítězné školy
Z celkového vítězství a zisku vůbec prvního titulu CBA Team Challenge se radovali studenti z SOU a SOŠ Polička. Druhý skončil tým SŠ Charbulova Brno a bronzového umístění dosáhl tým SŠGTL AHOL Ostrava. V jednotlivých disciplínách zvítězili Barbora Kociánová z SSŠG Svídnická Praha (klasické barmanství), Nikolai Fomin z baru Vzorkovna (flairové barmanství), Karolina Horsáková z SŠPHZ Uherské Hradiště (čajová mixologie), Michala Kopecká z Hotelové školy Vincenze Priessnitze Jeseník (čajová degustace), Radim Pavel ze Střední školy Charbulova Brno (příprava kávy) a Lena Robenková z SŠGTL AHOL Ostrava (čepování piva).
Obr. soutěž Fernet STOCK Cocktail Competition
„V uplynulém měsíci jsme se na soutěž spolu se studenty připravovali opravdu intenzivně. Chodili jsme ze školy domů v šest večer, myšlenky na ni nás neopouštěly ani o víkendech. Je potěšující, že naši žáci mají chuť soutěžit a věnovat přípravě porci volného času,“ ocenily snahu svých svěřenců učitelky odborného výcviku z vítězné školy v Poličce Alena Stoklásková a Petra Reslerová. Právě tým z Poličky si kromě poháru užije také hlavní cenu pro vítěze – zážitkovou návštěvu palírny společnosti STOCK Plzeň-Božkov.
Obr. soutěž Starobrno Beer Competition
Úroveň soutěže CBA Team Challenge ocenil zahraniční host Eric Bouton, který působí ve firmě Monin vyrábějící sirupy pro profesionální gastronomii jako manažer pro střední Evropu. „Je hezké vidět na soutěžních pódiích mladou generaci, přesně to totiž gastronomie momentálně potřebuje. Možná, že ještě nemají plně nacvičenou pracovní rutinu a profesionalitu, ale čiší z nich odhodlání vydat ze sebe to nejlepší. Čeští barmani v mezinárodním srovnání dlouhodobě patří k těm nejlepším, ukazuje se, že jsou motivovaní a odhodlaní k úspěchu,“ dodal odborník, který se v oboru na mezinárodní úrovni pohybuje více než 20 let.
Obr. soutěž Oxalis Tea Tasting Competition
Obr. soutěž Dilmah Tea Mixology Teatender Competition
Fernet STOCK Cocktail Competition - Připravit lehký letní long drink na bázi likéru Fernet STOCK
Dilmah Tea Mixology Teatender Competition - Připravit alkoholický long drink na bázi čaje nebo čajového elixíru
Oxalis Tea Tasting Competition - Správně určit pět vzorků čaje při jejich slepé degustaci
Amundsen Vodka Flair Competition - Připravit dva koktejly barmanskými technikami working flair a exhibition flair
Reserva Junior Mistr Kávy - Připravit espresso a cappuccino
Starobrno Beer Competition - Absolvovat vědomostní test a načepovat pivo dvěma různými technikami
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.