Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

ROZHOVOR S HVĚZDOU NOVÉ KULINÁŘSKÉ SHOW TELEVIZE MŇAM LUKÁŠEM NECKÁŘEM

ROZHOVOR S HVĚZDOU NOVÉ KULINÁŘSKÉ SHOW TELEVIZE MŇAM LUKÁŠEM NECKÁŘEM

05. 05. 2022 - ČR - Objevte svět asijské gastronomie s tímto slavným barevným kuchařem v jeho novém pořadu Barevný svět Lukáše Neckáře, který vysílá Mňam TV každý den ve 21:30 hod. Proniknete v něm do rozmanitého světa jednoduchých, zdravých a hlavně chutných jídel, které si hravě můžete připravit i u vás doma.

Lukáš je nejen známý sushiman, ale i zkušený lektor vaření, který z pouhých několika základních surovin dokáže na talíři vykouzlit umělecká díla. Inspirujte se jeho vařením a překvapte svou rodinu, či přátele pestrou paletou barev, chutí a tvarů.

Proč tě ze všech světových kuchyní nejvíc oslovila právě ta asijská?
Asijská kuchyně mě zaujala už v dětství. Díky dědovi, který byl diplomat, jsem měl možnost ochutnat spousty zahraničních delikates. A právě ty odlišné chutě mě hrozně bavily. Byly sladké, kyselé, pálivé, umami a jinak voňavé. Fascinovalo mě to. Později jako kuchař jsem se k asijské kuchyni připletl na speciálních akcích a úplně jsem tomu propadl.

Kde ses naučil vařit?
Když začnu od začátku, nastoupil jsem v roce 1995 na obor kuchař a vyučil jsem se ve 4 hvězdičkovém hotelu na Vyšehradě, tenkrát se ještě jmenoval Panorama. Už při škole jsem měl několik úvazků a brigád. Od mojí maturity už uplynulo 22 let a já jsem stále v oboru! To asi vypovídá o tom, co pro mě jídlo znamená. Ale od té doby jsem se značně posunul (smích) a vytříbil své recepty.

Co tě ve tvé kuchařské kariéře nejvíc posunulo?
Hodně mi dal pobyt ve Francii, když mi bylo dvacet. Bydlel jsem a pracoval v malém luxusním hotýlku na jihu Provence, francouzsky jsem ještě moc neuměl. Byla to pro mě škola života. Cizí prostředí, jiná země i kultura, ale hlavně úžasné jídlo. Naučilo mě to samostatnosti a vyzkoušel jsem si to od píky. Vypěstoval jsem si tam svůj vlastní systém a přiučil se, jak být dobrým manažerem.

V současné době máš na Mňam TV vlastní pořad – Barevný svět Lukáše Neckáře. Co to pro tebe znamená?
Pořadem Barevný svět Lukáše Neckáře se mi splnil sen. Moje práce je můj život a můj život je moje práce! Vaření miluju. A v tom pořadu je to snad vidět (smích). Předvádím v něm spoustu zajímavého jak z asijské, tak z kalifornské kuchyně. Chci však zbořit tyhle pomyslné hranice a naučit lidi, že se nemusí bát pustit se do receptů, které jim podle názvu připadají složité. Jsou to mýty, vaření musí být zábava. Tohle platí ve všech gastronomiích světa. Podělím se o spoustu tipů. Třeba na krájení, protože kuchyně je často o práci s nožem. Poradím, na co si dát u jednotlivých jídel pozor a také prozradím tipy získané dlouholetou praxí. Taky vám ukážu jak na sushi.

Čím tě zaujalo sushi?
Sushi mě dostalo úplně vším. Svou vůní, chutí, vzhledem a hlavně minimalismem. Je to krásná a čistá práce. V roce 2002 to byla dost výzva. Chtěl jsem umět něco extra a odlišit se. Učil jsem se asijskou kuchyni sice v Praze, ale přímo od Japonců, Thajců, Vietnamců, Filipínců i Indonésanů. Mezinárodní pracovní prostředí mi vždy vyhovovalo. Chovají k jídlu neuvěřitelnou úctu a to se mi na jejich vaření líbí nejvíc.

Tvůj pořad Barevný svět je pojmenovaný podle tvojí značky Color Sushi. Proč používáš barvy?
Jídlo musí být v první řadě pastva pro oči. Co se nám nelíbí na pohled, to často ani nezkusíme. Chuť je u jídla až na třetím místě. Nejdůležitější jsou barvy, pak vůně a až potom chuť. Barvy získávám přirozeně ze zeleniny, červené řepy, mořských řas, wasabi, kurkumy a spousty dalších surovin. I moje Color Sushi má každý rok jinou podobu. Používám třeba designovou řasu, rýžový papír, jinou mozaiku zeleniny nebo posypy. Můžete ho ochutnat zejména na food festivalech. Ale přitom není vůbec těžké udělat si ho doma. Dívejte se na můj pořad a uvidíte sami.

Text a foto: PR

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz