Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

ZAČÍNALI JSME OD NULY A UŽ 30 LET DRŽÍME KVALITU

ZAČÍNALI JSME OD NULY A  UŽ 30 LET DRŽÍME KVALITU

20. 07. 2022 - UH. BROD - Poctivá vůně a chuť masa nejvyšší kvality. To jsou produkty, které se jeden den vyrobí a vzápětí druhý den prodají. A je to také jeden z pilířů, na kterém stojí již třicet let uherskobrodská firma VOMA.

Firma dlouhodobě zaměstnává své pracovníky. Vždyť více než polovina jich zde pracuje již přes deset let. Společně s tradičními hodnotami v řeznickém umění, vlastními recepturami i využíváním nových a moderních technologií, se tak VOMA řadí mezi špičku podnikatelských firem v celém kraji. Firma také získala řadu ocenění. „Pro zákazníka je důležitá kvalita našich nabízených produktů a tu my jim rádi poskytujeme,“ říká spoluzakladatel firmy Miroslav Mahdalík.

Jaké byly začátky? Jaká je filozofie firmy a kam směřuje do budoucna? To vše prozradil prokurista společnosti Voma, Petr Koníček.

Jsme právě ve vaší původní provozovně v centru Uherského Brodu, kde jste začali v roce 1992 rozjíždět vaši výrobu. Jak se dál firma rozrůstala?
V roce 2004 jsme dokončili nový závod uzenářské výroby Na Močidlech, opět v Uherském Brodě. Byly pořízeny nové, moderní technologie a další prodejny. VOMA disponovala vlastními dopravními a chladírenskými prostředky a dělala vše pro zkvalitňování své nabídky. Naše výroba se tak postupně navyšovala, a tak jsme otevřeli další prodejny.

Dnes provozujeme šest vlastních prodejen. Z toho jsou tři v Uherském Brodě, dvě v Uherském Hradišti a jedna je v Bojkovicích. Zbytek prodáváme do obchodních sítí prodejen typu Jednota. Snažíme se držet nezávislého trhu. Dodáváme také malým obchodníkům na vesnicích, kteří jsou naši tradiční prodejci. Do toho dnes spadá i síť večerek, které zásobujeme formou ambulantního prodeje.

Jak je to s vašimi dodavateli? Odebíráte od českých dodavatelů, či zahraničních, což je v poslední době běžné?
Po celou dobu chceme nakupovat pouze české maso. Například veškeré maso které zpracováváme, což jsou vepřové půlky, nakupujeme od českých farmářů a porážené na českých jatkách v regionu Moravy nebo jižní Moravy. To samé u hovězího. To bereme pouze z mladých býků a zase jde výhradně o české dodavatele. Tuto surovinu, kterou nakupujeme, si tady rozbouráme.

Zdá se, že osvědčené způsoby se vám vyplatily. Řekněte, využíváte i nové technologie, receptury nebo třeba i suroviny?
Už to u nás není jen o klasické výrobě, dnes máme nové technologie, zajímáme se o nové trendy. I když je výroba a zpracování masa a uzenin konzervativní, tak vývoj jde dopředu. Stále se přichází na nové vylepšení receptur, stále chceme ve výrobě dosáhnout kvalitnějších produktů. Podmínkou je zkrátka dodržení systémů kvality. Udržení veškerých parametrů a kvalita masa musí být standardizovaná.

I když je to zjevné, přesto nám povězte, jak se vaše firma za třicet let svého působení posunula dopředu?
Rozhodně největší posun kromě budování prodejen, zaznamenala při výrobních procesech a využívání nemodernějších technologií, za zmínku stojí i pravidelná obnova vozového parku. Na začátku nebylo nic, dnes se dá říct, že je téměř vše.

A jak to vlastně vypadalo, když jste začínali před těmi třiceti lety?
Každý příběh je stejný, pokud jste něco nezdědili, tak jste jako my začali od nuly. Začátky tak nebyly jednoduché. Nikdo nevěděl, jestli se nám toto podnikání vrátí. Když jsme začínali, tak deset až dvanáct zaměstnanců dělalo všechno. Ale začínali jsme symbolicky. V provozovně, kterému Broďané dodnes říkají: na Kollerovém. Zde je totiž řeznictví od roku 1910. Nejdříve jsme kupovali starší technologii, kterou jsme vozili z Německa. Pak jsme postupně začali budovu na (dnes, pozn. red.) Moravské ulici rekonstruovat, nakupovali jsme nové technologie. Dosud se snažíme měnit výrobní technologii během 5–7 let, stejně tak nakupujeme nové vozy.

Firma VOMA se může jako jedna z mála pochlubit i dalším pozitivem, a tím je stabilní personál. Většina zaměstnanců zde pracuje více než deset let.
Máme tady nejstarší zaměstnankyni, ne však věkem, ale pracuje tady od roku 1996. A ano, větší polovina lidí je u nás víc než deset let. A to je vizitka naší firmy.

www.vomaub.cz

Text a foto: PR

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz