Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

THAYA - nový komplex vinařství, hotelu a restaurace na Znojemsku

THAYA - nový komplex vinařství, hotelu a restaurace na Znojemsku

15. 07. 2022 - ZNOJMO - Nedaleko Znojma, v blízkosti rakouských hranic v obci Havraníky vyrostl osobitý komplex vinařství, hotelu a restaurace, který nese název THAYA.

„Jsme v jedinečném kraji, kde se vínu daří. Vloni jsme oslavili deset let našeho vinařství. Naše roční produkce je momentálně 200 tisíc lahví ročně. A jedním z našich cílů bylo vytvořit místo kam budeme moci všechny zvát. Místo, kde je možné ochutnat naše vína, zažít skvělou gastronomii, odpočinout si ve stylovém hotelu a nabrat energii v zahradě, která celý komplex dotváří. Všichni vítejte ve vinařství THAYA,“ říká Josef Trávníček, majitel restaurace, vinařství a hotelu THAYA.

Podoba komplexu vzešla z návrhu architekta Jakuba Ciglera, který vede jeden z nejlepších architektonických ateliérů v České republice. Areál je rozdělen do dvou částí na pracovní dvůr vinařství a areál pro odpočinek a vinařskou turistiku. Oba tyto dvory dělí objekt bývalé sýpky, která byla postavena v roce 1962. Sýpku obepínají další objekty a celek tak připomíná klasickou moravskou vesnici. Střechy hal, na první pohled svým zvlněním připomínající vlny řeky Dyje, jakož i okolní zvlněnou krajinu. Střecha je z klasických venkovských materiálů jako jsou dřevěné vazníky a tradiční střešní krytina – bobrovka. Na střechu plynule navazuje uměle vytvořené návrší nad degustačními sklepy z jedné strany a nad apartmány ze strany druhé.

Obr. šéfkuchař Ondřej Lacina (druhý zprava) se svým týmem

Součástí komplexu je restaurace Apri. Budeme v ní nabízet lokální suroviny: zvěřinu z místních lesů, maso z českých chovů, lokální sladkovodní ryby, vše okořeněné bylinkami, které se v areálu pěstují. “Jsme plní energie. Chceme na gastromapě České republiky udělat tečku,” říká Ondřej Lacina, šéfkuchař.

Obr. restaurace APRI s průhledem do kuchyně

Degustační místnosti připomínají vinný sklep. Stylové pokoje s terasou mají výhled do zeleně. Hobití vesnička nebo vinné sklepy? Každý v našich exkluzivních venkovních pokojích vidí to svoje. Chtěli jsme, aby noc strávená zde, byl jedinečný zážitek. Ať už k nám přijedete za prvotřídním vínem s rodinou, chcete se pobavit s přáteli nebo chystáte pro partnera či partnerku romantické překvapení. „Nabízíme ubytování až pro 80 osob. Věříme, že THAYA bude atraktivní nejen pro jednotlivce, ale díky kongresovému sálu i pro firemní klientelu a větší skupiny zákazníků,“ komentuje Jan Zifčák manažer hotelu THAYA. V komplexu restaurace, hotelu a vinařství se o návštěvníky bude starat na 60 pracovníků, od zaměstnanců v gastronomii, managmentu, tak i vinařství, obsluhy a servisu.

Zpracování hroznů a veškeré výrobní procesy vína THAYA se přesouvají do nového komplexu. “Víno vychováváme jako dítě. Neformujeme ho striktně a přísně, ale vedeme ho za ruku, aby dozrálo k dokonalosti,“ Jakub Smrčka, enolog vinařství THAYA. Vracíme přírodě, co nám nadělila. Hospodaříme s úctou vůči půdě i vodě. Staráme se o 105 ha vlastních vinic. Nacházejí se v bezprostředním okolí vinařství i v sousedních vinařských obcích – konkrétně jde o obce Hnanice, Šatov, Havraníky, Vrbovec a Dyjákovičky. Naše vinice se nacházejí ve Znojemské vinařské podoblasti, regionu typickém chuťově plnými a svěžími víny. Vděčíme za to kromě staletí zkušeností našich předků také ideálním přírodním a klimatickým podmínkám. Je to právě řeka Dyje (německy THAYA), která svým termoregulačním vlivem spolu se studenými větry z Českomoravské vrchoviny dává zdejším vínům nezaměnitelnou kořenitou chuť a plnost. Slunečné dny střídají na našich vinicích chladné noci. Díky tomu hrozny zrají sice pomaleji, zato si ale uchovávají aromatické látky a kyseliny. Daří se tu prakticky všem odrůdám. Díky granitovým podložím a spraším s příměsí vápenatých jílů obzvlášť vynikají Veltlínské zelené, Sauvignon a Ryzlink.

Obr. enolog vinařství Thaya Jakub Smrčka

„Velký kus práce je za námi. Chtěl bych poděkovat zejména rodině, kolegům, partnerům, dodavatelům a všem kteří nás podporovali. Byly to roky plné usilovné práce, díky níž můžeme teď všechny pozvat k nám do vinařství THAYA v Havraníkách,“ říká Josef Trávníček.

Obr.: vpravo Josef Trávníček s rodinou, vlevo starosta města Znojma Ing. Jakub Malačka

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz