22. 08. 2022 - ČR - Neotřelé recepty na originální jídla z hovězího masa.
Budete potřebovat:
- 4 ks ossobuco (asi 2 cm plátky)
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 2 stonky řapíkatého celeru
- ¼ celeru
- 4 větší cherry rajčata
- 3 stroužky česneku
- 200 ml červeného vína
- 0,5 l vývaru
- lžička rajčatového protlaku
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 2 hrsti čerstvých bylin (petrželka, libeček, pažitka, oregáno apod.)
- sůl, pepř, cukr
Dobře vyzrálé kousky hovězího masa s kostí osušte papírovou utěrkou, posolte, opepřete a jemně obalte na lžíci hladké mouky. Pak všechny plátky zprudka osmahněte na rozpáleném oleji. Maso vyndejte na talíř a dejte stranou. Do výpeku přisypte cibuli a opékejte dozlatova. Jakmile má hezkou barvu, přidejte na kousky pokrájenou mrkev, petržel a oba celery. Vše společně taktéž opečte do zlatavé barvy. Pak přidejte rozmačkaný česnek, přisypte lžíci hladké mouky a lžičku protlaku. Krátce orestujte a zalijte červeným vínem. Omáčku povařte zhruba 5 minut, aby se z vína odpařil alkohol. Poté přidejte do hrnce maso, nakrájená rajčata bez slupky, všechno koření a hrst čerstvých bylinek. Směs zalijte vývarem a duste na mírném ohni, dokud maso zcela nezměkne. Jakmile je maso křehké, vyndejte z omáčky kuličky koření a bobkové listy, dochuťte solí, pepřem a případně i cukrem, je-li směs kyselá. Pokrm ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte. Jako příloha se skvěle hodí zeleninové pyré z brambor, celeru a mrkve.
TIP: Pro perfektní kousek vyzrálého hovězího a telecího masa vyrazte na lokální farmu!
- 4 ks ossobuco (asi 2 cm plátky)
- 4 meruňky
- 2 červené cibule
- 1 větší mrkev
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky rajčatového protlaku
- 200 ml bílého vína
- 100 ml čerstvé pomerančové šťávy
- 0,5 l vývaru
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- hrst čerstvé šalvěje a tymiánu
- sůl, pepř
- borůvky a bylinky na ozdobu
Maso nechte odstát na pokojovou teplotu, osušte papírovou utěrkou, osolte, opepřete a jemně obalte v hladké mouce. Na pánvi rozehřejte olivový olej a zprudka na něm opečte maso ze všech stran. Poté jej odložte stranou. Do výpeku přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a česnek. Restuje společně zhruba 5 minut, dochuťte solí a pepřem. Nakonec do zeleniny přimíchejte rajčatový protlak a znovu restujte další 2 minuty. Směs následně zalijte vínem, chvíli povařte, aby se odpařil alkohol, přilijte vývar a pomerančovou šťávu. Do omáčky vložte maso a čerstvé bylinky. Společně duste, dokud nebude maso měkké. Jakmile se tak stane, přendejte vše do zapékací mísy. Mezi maso poklaďte rozpůlené meruňky a dejte společně zapéct, dokud meruňky nezměknou a nepustí trochu šťávy. Hotový pokrm dozdobte borůvkami a bylinkami. Podávat jej můžete například s bramborovou kaší, rýží nebo kuskusem.
- 0,5 kg hovězí svíčkové
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- 500 g čerstvých malin
- 1 lžička másla
- ¼ šálku vody
- 1 lžička citronové šťávy
- 2 lžíce malinového džemu
- 1 lžíce cukru
- ovoce a bylinky na ozdobu
- kukuřičný škrob dle potřeby
- 5 ks větších brambor
- 100 ml mléka
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce rozehřátého másla
- sůl, pepř
Nejdříve si připravte malinový přeliv, který k hotovému masu s přílohou nakonec jen ohřejete. Maliny propláchněte vodou a nechte okapat. Na pánvi si rozehřejte máslo, přidejte maliny, krátce je osmažte a poté zasypte cukrem, který nechte chvíli zkaramelizovat. Dále přidejte džem, vodu a citronovou šťávu. Vše přiveďte k varu a nechte probublávat alespoň 10 minut. Přeliv propasírujte, abyste se zbavili malinových zrníček. Není-li hustý tak, jak potřebujete, můžete přidat kukuřičný škrob nebo vanilkový puding a znovu povařit.
Než se pustíte do masa, oloupejte brambory, rozkrájejte je na kostky a vařte do měkka. Uvařené brambory sceďte, rozmačkejte, přilijte teplé mléko, máslo a rozmačkaný česnek. Vše pomocí šlehače vyšlehejte do nadýchané bramborové kaše. Hotovou kaši i malinový přeliv dejte do vyhřáté trouby na 40 stupňů, aby vám nevychladly.
Maso pokojové teploty rozkrájejte na plátky o výšce maximálně 2 centimetry. Potřete je olivovým olejem a položte na rozpálenou pánev nebo gril. Středně propečený steak, který bude uvnitř krásně zbarvený do růžova, nesmí přesáhnout teplotu 54-58°C. Na pomoc si proto vezměte teploměr. Do masa nikdy nepíchejte vidličkou a otáčejte jej, až se od pánve samo pustí. Neodtrhávejte jej. Upečený steak posolte, opepřete a uložte jej na deset minut do vyhřáté trouby, aby se krásně zatáhl a zachoval si šťávu uvnitř.
Talíř bohatě přelijte horkým malinovým přelivem, na něj nandejte kopeček bramborové kaše, a nakonec hotový tenderloin. Pokrm dozdobte ovocem a bylinkami. Dobrou chuť!
TIP: Pokud si chcete dopřát opravdu výjimečný gurmánský zážitek, pro dokonale vyzrálou svíčkovou si dojeďte přímo ke zdroji – na lokální farmu!
- 2 ks T-bone steak (hovězí maso s hřbetní kostí)
- 100 g másla
- 2 stroužky česneku
- 3 snítky čerstvého rozmarýnu
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Nejdříve si v kastrůlku rozehřejte máslo a chvilku jej povařte na mírném ohni společně s rozmarýnem a rozmačkaným česnekem. Maso pokojové teploty osušte papírovou utěrkou a potřete z obou stran olivovým olejem. Poté jej přendejte na pořádně rozpálený gril nebo pánev a opékejte z každé strany 3-5 minut dle požadavku propečení. Hotové maso osolte, opepřete a přesuňte na dalších 10 minut do teplé trouby, aby se krásně zatáhlo. Nakonec jej přelijte rozmarýnovým máslem s česnekem a podávejte. Skvěle se hodí k domácím hranolkům či zeleninovým salátům.
Zdroj: Peprconsulting
Foto: Shutterstock
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.