Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Probuďte v sobě dovednosti šéfkuchaře a připravte si doma mistrovská díla z hovězího masa

Probuďte v sobě dovednosti šéfkuchaře a připravte si doma mistrovská díla z hovězího masa

22. 08. 2022 - ČR - Neotřelé recepty na originální jídla z hovězího masa.

Ossobuco na zelenině s bylinkami

Budete potřebovat:

- 4 ks ossobuco (asi 2 cm plátky)

- 1 cibule

- 2 mrkve

- 1 petržel

- 2 stonky řapíkatého celeru

- ¼ celeru

- 4 větší cherry rajčata

- 3 stroužky česneku

- 200 ml červeného vína

- 0,5 l vývaru

- lžička rajčatového protlaku

- 2 lžíce hladké mouky

- 2 lžíce oleje

- 2 bobkové listy

- 4 kuličky nového koření

- 2 hrsti čerstvých bylin (petrželka, libeček, pažitka, oregáno apod.)

- sůl, pepř, cukr

 

Dobře vyzrálé kousky hovězího masa s kostí osušte papírovou utěrkou, posolte, opepřete a jemně obalte na lžíci hladké mouky. Pak všechny plátky zprudka osmahněte na rozpáleném oleji. Maso vyndejte na talíř a dejte stranou. Do výpeku přisypte cibuli a opékejte dozlatova. Jakmile má hezkou barvu, přidejte na kousky pokrájenou mrkev, petržel a oba celery. Vše společně taktéž opečte do zlatavé barvy. Pak přidejte rozmačkaný česnek, přisypte lžíci hladké mouky a lžičku protlaku. Krátce orestujte a zalijte červeným vínem. Omáčku povařte zhruba 5 minut, aby se z vína odpařil alkohol. Poté přidejte do hrnce maso, nakrájená rajčata bez slupky, všechno koření a hrst čerstvých bylinek. Směs zalijte vývarem a duste na mírném ohni, dokud maso zcela nezměkne. Jakmile je maso křehké, vyndejte z omáčky kuličky koření a bobkové listy, dochuťte solí, pepřem a případně i cukrem, je-li směs kyselá. Pokrm ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte. Jako příloha se skvěle hodí zeleninové pyré z brambor, celeru a mrkve.

TIP: Pro perfektní kousek vyzrálého hovězího a telecího masa vyrazte na lokální farmu!

Ossobuco na meruňkách

- 4 ks ossobuco (asi 2 cm plátky)

- 4 meruňky

- 2 červené cibule

- 1 větší mrkev

- 2 stroužky česneku

- 2 lžičky rajčatového protlaku

- 200 ml bílého vína

- 100 ml čerstvé pomerančové šťávy

- 0,5 l vývaru

- 4 lžíce olivového oleje

- 1 lžíce hladké mouky

- hrst čerstvé šalvěje a tymiánu

- sůl, pepř

- borůvky a bylinky na ozdobu

 

Maso nechte odstát na pokojovou teplotu, osušte papírovou utěrkou, osolte, opepřete a jemně obalte v hladké mouce. Na pánvi rozehřejte olivový olej a zprudka na něm opečte maso ze všech stran. Poté jej odložte stranou. Do výpeku přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a česnek. Restuje společně zhruba 5 minut, dochuťte solí a pepřem. Nakonec do zeleniny přimíchejte rajčatový protlak a znovu restujte další 2 minuty. Směs následně zalijte vínem, chvíli povařte, aby se odpařil alkohol, přilijte vývar a pomerančovou šťávu. Do omáčky vložte maso a čerstvé bylinky. Společně duste, dokud nebude maso měkké. Jakmile se tak stane, přendejte vše do zapékací mísy. Mezi maso poklaďte rozpůlené meruňky a dejte společně zapéct, dokud meruňky nezměknou a nepustí trochu šťávy. Hotový pokrm dozdobte borůvkami a bylinkami. Podávat jej můžete například s bramborovou kaší, rýží nebo kuskusem.

Tenderloin s malinovým přelivem a bramborovou kaší

- 0,5 kg hovězí svíčkové

- 2 lžíce olivového oleje

- sůl, pepř

- 500 g čerstvých malin

- 1 lžička másla

- ¼ šálku vody

- 1 lžička citronové šťávy

- 2 lžíce malinového džemu

- 1 lžíce cukru

- ovoce a bylinky na ozdobu

- kukuřičný škrob dle potřeby

- 5 ks větších brambor

- 100 ml mléka

- 1 stroužek česneku

- 2 lžíce rozehřátého másla

- sůl, pepř

 

Nejdříve si připravte malinový přeliv, který k hotovému masu s přílohou nakonec jen ohřejete. Maliny propláchněte vodou a nechte okapat. Na pánvi si rozehřejte máslo, přidejte maliny, krátce je osmažte a poté zasypte cukrem, který nechte chvíli zkaramelizovat. Dále přidejte džem, vodu a citronovou šťávu. Vše přiveďte k varu a nechte probublávat alespoň 10 minut. Přeliv propasírujte, abyste se zbavili malinových zrníček. Není-li hustý tak, jak potřebujete, můžete přidat kukuřičný škrob nebo vanilkový puding a znovu povařit.

Než se pustíte do masa, oloupejte brambory, rozkrájejte je na kostky a vařte do měkka. Uvařené brambory sceďte, rozmačkejte, přilijte teplé mléko, máslo a rozmačkaný česnek. Vše pomocí šlehače vyšlehejte do nadýchané bramborové kaše. Hotovou kaši i malinový přeliv dejte do vyhřáté trouby na 40 stupňů, aby vám nevychladly.

Maso pokojové teploty rozkrájejte na plátky o výšce maximálně 2 centimetry. Potřete je olivovým olejem a položte na rozpálenou pánev nebo gril. Středně propečený steak, který bude uvnitř krásně zbarvený do růžova, nesmí přesáhnout teplotu 54-58°C. Na pomoc si proto vezměte teploměr. Do masa nikdy nepíchejte vidličkou a otáčejte jej, až se od pánve samo pustí. Neodtrhávejte jej. Upečený steak posolte, opepřete a uložte jej na deset minut do vyhřáté trouby, aby se krásně zatáhl a zachoval si šťávu uvnitř.

Talíř bohatě přelijte horkým malinovým přelivem, na něj nandejte kopeček bramborové kaše, a nakonec hotový tenderloin. Pokrm dozdobte ovocem a bylinkami. Dobrou chuť!

TIP: Pokud si chcete dopřát opravdu výjimečný gurmánský zážitek, pro dokonale vyzrálou svíčkovou si dojeďte přímo ke zdroji – na lokální farmu!

T-bone steak na rozmarýnu

- 2 ks T-bone steak (hovězí maso s hřbetní kostí)

- 100 g másla

- 2 stroužky česneku

- 3 snítky čerstvého rozmarýnu

- 1 lžíce olivového oleje

- sůl, pepř

 

Nejdříve si v kastrůlku rozehřejte máslo a chvilku jej povařte na mírném ohni společně s rozmarýnem a rozmačkaným česnekem. Maso pokojové teploty osušte papírovou utěrkou a potřete z obou stran olivovým olejem. Poté jej přendejte na pořádně rozpálený gril nebo pánev a opékejte z každé strany 3-5 minut dle požadavku propečení. Hotové maso osolte, opepřete a přesuňte na dalších 10 minut do teplé trouby, aby se krásně zatáhlo. Nakonec jej přelijte rozmarýnovým máslem s česnekem a podávejte. Skvěle se hodí k domácím hranolkům či zeleninovým salátům.

 


Zdroj: Peprconsulting
Foto: Shutterstock

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz