Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Co dělat, abychom byli zdraví? Pomohou i zdánlivé drobnosti

Co dělat, abychom byli zdraví? Pomohou i zdánlivé drobnosti

23. 08. 2022 - ČR - Není snad člověka, který by nechtěl být zdravý. Nemoc nevyhledává nikdo, každý si chce užívat aktivního životního stylu.

I přesto se ale v dnešní moderní době setkáváme se spoustou nemocí, ale i stavy organismu, které mnohdy nemocemi nenazýváme, nebo jejichž příčiny lékaři nejsou schopni odhalit – jako například nadměrná únava, bolesti hlavy, svědivé vyrážky, alergické reakce... Těžko identifikovatelných potíží je celá řada. Mnohdy však stačí pro odstranění některých problémů jednoduchý krok – úprava jídelníčku a stravovacích návyků.

Odbourání rizikových faktorů a pestrá strava je základ

Pokud se alespoň okrajově zajímáte o principy zdravého stravování, pak jste se už určitě setkali s tvrzením, že je třeba odkyselit organismus a konzumovat zásadotvorné potraviny. Nadmíra rafinovaných cukrů, soli, tučného masa, kofeinu, alkoholu, potravin z bílé mouky, smažených jídel, ale i nesprávné složení stravy, nedostatek tekutin, nedostatek pohybu či nadmíra stresu mohou být faktory s nepříznivým dopadem na organismus.

Kromě eliminace rizikových faktorů je vhodné zařadit do stravy tzv. zásadotvorné potraviny, mezi které patří například zeleninové a ovocné šťávy, listová, plodová i kořenová zelenina, za studena lisované oleje či zelený čaj. Na předních příčkách zásadotvorných potravin patří citron, grapefruit, chřest, petržel, brokolice, česnek, meloun aj.

Živiny, bez kterých tělo nebude fungovat

Není asi třeba nijak zvlášť vysvětlovat, že bez dostatečného příjmu živin není organismus schopen fungovat tak, jak má. Důležité však je upozornit na to, že pro své správné fungování nepotřebuje jen makroživiny, ale i mikroživiny v podobě minerálů a vitamínů. Nezapomeňte proto do stravy zařadit také vitamíny rozpustné v tuku a ve vodě, potřebné minerální látky a stopové prvky. Opět je velmi často najdete především v ovoci a zelenině či zdravých, zásadotvorných potravinách. Proto je důležitý vyvážený jídelníček a pestrá strava.

Naučte se zpracovat i odpad

K celkovému zdraví organismu kromě vyvážené stravy a pravidelného pohybu přispívá i zdravé životní prostředí. Při konzumaci potravin bychom měli hlídat nejen jejich kvalitu, výživovou hodnotu a efekt na vaše tělo, ale také způsob dalšího využití potravinového odpadu a obalových materiálů s ohledem na životní prostředí. Zásadou by mělo být předcházení vzniku jakéhokoli odpadu a jeho třídění. Pokud odpad nemůžeme sami zpracovat – například nemáme vlastní kompost, jsou nám k dispozici barevné kontejnery na třídění odpadů. Pokud odpad skončí tam, umožníme tak jeho recyklaci.

Zamyslet byste se měli i nad možností využití zdrojů – nelze vzniku bioodpadu předcházet? Pomoci mohou i zdánlivé drobnosti, jako plánovat co budeme vařit a tomu přizpůsobit nákupy, využívat při vaření maximum surovin – tedy vařit beze zbytku, nakupovat lokální a sezónní produkty a zohledňovat i balení produktů. To vše má značný vliv na velikost naší uhlíkové stopy a tedy dopad na životní prostředí.

 

Zdroj: PR
Foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz