24. 08. 2022 - ČR - Vedle jablek, hrušek nebo třeba hroznového vína má každý z nás s koncem léta neodmyslitelně spjaté také šťavnaté švestky. Vždyť kdo by této pochoutce odolal?
Pakliže už vás nudí klasické recepty v podobě koláčů, povidel nebo kynutých knedlíků, zkuste si tentokrát vychutnat švestky v trochu netradičnějších receptech!
Každá správná hospodyňka si dává záležet na tom, aby její pokrm byl ten nejlepší a sklidil úspěch i u nejnáročnějších strávníků. Je ovšem dobré si uvědomit, že nestačí pouze skvělý recept, neméně důležité je dbát také na výběr těch nejlepších surovin. Prvotřídní kvalitu zaručí certifikované bioprodukty, které v supermarketech poznáte podle log biolistu a biozebry.
- 300 g hladké mouky
- 70 g másla
- 150 g jogurtu
- mletý mák
- 30 švestek
- ½ hrnku třtinového cukru
- mletá skořice
- vejce
- moučkový cukr
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Smíchejte mouku, špetku soli, změklé máslo, jogurt a vypracujte hladké těsto. To rozdělte na dvě části, každou z nich vyválejte na tenký obdélník, posypte mákem, poklaďte důkladně omytými vypeckovanými švestkami, dle chuti pocukrujte a posypte skořicí. Horní a dolní okraj zahněte dovnitř, těsto srolujte a položte na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů. Záviny propíchejte vidličkou, potřete rozšlehaným vejcem a posypte třtinovým cukrem. Pečte v troubě asi půl hodiny.
- 8 ks kuřecích paliček
- 2 lžíce medu
- lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 g švestek
- červená cibule
- 2 stroužky česneku
- mletá skořice
- 10 g čerstvého zázvoru
- lžička chilli
- 70 g želírovacího cukru
- 2 lžíce vinného octa
- sůl, pepř
Paličky omyjte a každou z nich příčně nakrojte. Do mísy vložte sójovou omáčku, med, olivový olej a promíchejte. Ve směsi obalte kuřecí paličky a nechte minimálně půl hodiny marinovat v lednici. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Maso dejte na pekáček s kapkou oleje a pečte přibližně 30 minut. Občas obraťte a podlijte vodou, aby se paličky nepřipékaly. Mezitím si připravte čatní. Na lžíci oleje lehce orestujte na měsíčky nakrájenou červenou cibuli, najemno nasekaný zázvor a prolisovaný česnek. Přidejte vypeckované nakrájené švestky, skořici, chilli a čerstvě namletý pepř. Vše lehce podlijte vodou, přiklopte a duste na mírném ohni asi 15 minut. Přidejte vinncet, a ještě chvíli povařte. Směs rozmixujte, přidejte želírovací cukr, dosolte a podávejte s hotovými kuřecími paličkami.
Rádi byste na nákup kvalitních surovin vyrazili na některou z ekofarem, ale nevíte, která není úplně z ruky? Vyzkoušejte stránky kamprobio.cz a lovime.bio
Zdroj: PEPRCONSULTING
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.