26. 09. 2022 - ČR - I když letní měsíce utekly jako voda, období, kdy si můžeme užívat sezónní ovoce, ještě zdaleka nekončí! I pestrobarevný podzim v Česku totiž nabízí dobroty, s nimiž můžeme v kuchyni báječně čarovat. Sáhněte tentokrát třeba po hruškách a nechte se inspirovat našimi recepty!
Žádná zbytečná chemie, průmyslová hnojiva ani pesticidy. To vše vám zaručí hrušky, které byly vypěstované v režimu ekologického zemědělství. Nejenže potraviny a suroviny v bio kvalitě obsahují velké množství vitamínů a minerálů, ale navíc byly vyprodukovány v souladu s přírodou a přísnými pravidly.
- 4 ks hrušek
- 200 g plísňového sýra typu niva
- hrst vlašských ořechů
- lžíce třtinového cukru
- hřebíček
- šťáva z citronu
- máslo
- 250 ml vody
Vodu s cukrem, h řebíčkem a citronovou šťávou povařte v hrnci asi 5 minut, dokud směs nezhoustne. Hrušky oloupejte, rozkrojte na půlky a zbavte jádřinců. Vložte do připravené vody s kořením a chvíli společně povařte. Dejte pozor, aby se hrušky zcela nerozpadly. Poté je vyjměte, nechte okapat a vychladnout. Následně vyšlehejte změklé máslo a smíchejte se sýrem. Nakonec hrušky naplňte sýrovým krémem a posypte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Pro hezký efekt můžete ještě dozdobit vanilkou a badyánem.
- bagetka
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 hrušky
- hrst vlašských ořechů
- hrst lískový ch ořechů
- 300 g čerstvého sýra typu ricotta
- lžíce medu
Bagetku nakrájejte na plátky, které z obou stran potřete olivovým olejem a rozložte je na plech vystlaný pečicím papírem. Při teplotě 180 stupňů je pečte v troubě přibližně 5 minut, dokud nezezlátnou. Hrušky omyjte, rozkrojte napůl, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Na pánvi si rozehřejte máslo, hrušky orestujte a přidejte nahrubo nasekané vlašské a lískové ořechy. Opečené bagetky potřete sýrem smíchaným s medem, poklaďte hruškami s ořechy a podávejte.
- pomeranč
- 2 hrušky
- skořice
- hřebíček
- šťáva z citronu
- 2 ks cukru
- lžíce třtinového cukru
- 1 dcl rumu
Pomeranče a hrušky opláchněte, zbavte slupek a hrušky také jádřinců. Ovoce nakrájejte na malé kostičky, vložte do misky, přidejte cukr, rum, koření, citronovou šťávu a důkladně promíchejte. Směs rozložte na pekáč a pečte při teplotě 180 stupňů přibližně 60 minut. Po vyjmutí z trouby naplňte vymyté sklenice směsí, pečlivě uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte přibližně 8 hodin odpočívat. Pro finální přípravu čaje dejte do hrnečku dvě lžičky zavařené směsi, zalijte vroucí vodou, nechte 5 minut louhovat a podávejte.
NÁŠ TIP: Lákají vás naše recepty? Ekofarmy, kde seženete čerstvé bio hrušky, si můžete snadno vyhledat na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio. Pokud milujete sušené ovoce, povidla i mošty, zavítejte do Ekosadů Komňa, kde seženete všechny tyhle dobroty v bio kvalitě. Více na www.ekosadykomna.cz
Zdroj: PEPRCONZULTING
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.