09. 11. 2022 - ČR - Výborný podzimní recept plný chutí.
Ingredience – řepa:
• Červená řepa – 1000 g
• Olej olivový extra panenský – 50 g
• Sůl mořská – 20 g
• Horeca Select Tymián čerstvý – 15 g
• Máslo 82% – 50 g
• Sůl mořská Maldon – 1 g
Příprava řepy (cca 1,5 hodiny): Červenou řepu omyjeme, osušíme, položíme na připravený alobal, přidáme olivový olej a osolíme mořskou solí. Promícháme, přidáme snítky čerstvého tymiánu, kousek másla a důkladně do alobalu zabalíme, pevně uzavřeme. Zabalenou řepu pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 1 hodinu. Po upečení musí být řepa měkká. Měkkou řepu oloupeme malým nožem. Část řepy nakrájíme na pravidelné kostky o velikosti 2 cm, které pokapeme olivovým olejem.
Ingredience – pyré z řepy:
• Odkrojky z řepy
• Smetana 33% – 50 g
• Med včelí, květový – 30 g
• Sůl mořská – 0,5 g
• Sůl kamenná – 20 g
• Petržel listová – 50 g
• Máslo 82% – 100 g
• Muškátový květ, mletý – 0,5 g
• Kerblík čerstvý – 15 g
Příprava pyré (cca 5 minut):
Odkrojené nepravidelné části rozmixujeme se smetanou do pyré (hladká konzistence). Pyré dochutíme solí a medem.
Ingredience – dýně:
• Dýně máslová – 1000 g
• Olej olivový extra panenský – 30 g
• Sůl mořská – 10 g
• Horeca Select Tymián čerstvý – 15 g
Příprava dýně (cca 40 minut):
Dýni oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na pravidelné kostky o velikosti 2 cm. Následně kostky opečeme na lehce omaštěné pánvi ze všech stran dozlatova. Po opečení je přeložíme na pečicí plech, promícháme s olivovým olejem, solí, s nasekaným čerstvým tymiánem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C doměkka.
Ingredience – sýr:
• Sýr Chèvres Doux – 300 g
• Horeca Select Pažitka čerstvá – 20 g
Příprava sýru (cca 5 minut):
Sýr nakrájíme na kolečka o síle 1 cm a následně obalíme kraje jednotlivých koleček v nakrájené pažitce.
Ingredience – doplňky:
• Horeca Select Vlašské ořechy, jádra – 100 g
• Med včelí, květový – 20 g
Příprava doplňku (cca 15 minut):
Vlašské ořechy naložíme do teplého medu a použijeme je až při servírování.
Servírování: Do kulatého tvořítka poskládáme kostky pečené dýně, na ně položíme kozí sýr obalený v pažitce, po straně aranžujeme kostky pečené řepy, zakápneme vše olivovým olejem a doplníme pyré z pečené řepy, spolu s vlašskými ořechy marinovanými v medu.
Na přípravu tohoto pokrmu můžeme použít i dýni Hokkaido nebo muškátovou.
Jitka Ulihrachová,
šéfkuchařka MAKRO Akademie
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.