Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Ochucené pivní nápoje: Děti je považují za limonády. Situace je horší, než si rodiče myslí

Ochucené pivní nápoje: Děti je považují za limonády. Situace je horší, než si rodiče myslí

16. 11. 2022 - ČR - Nezisková organizace Suchej únor a nezisková spotřebitelská organizace dTest se spojily pro pokračování kampaně „Nechmel děti“ a dál inspirují rodiče, aby přehodnotili podávání ochucených pivních nápojů svým potomkům.

Tyto nápoje jsou pro děti nevhodné, a to jak v alkoholické, tak i v takzvané nealko verzi. Výzkum mezi českými dětmi však ukázal, že je pije velká část z nich, značné procento dokonce pravidelně. Týká se to i dětí ve věku od šesti let. Skoro polovina dětí považuje ochucené pivní nápoje za „limonády”, přestože obsahují alkohol. Velká část navíc alkoholické a takzvané nealko varianty buď nedokáže rozlišit, nebo rozdíl „neřeší“.

Konzumace ochucených pivních nápojů má pro děti hned několik rizik: obsah alkoholu, zvyk na hořkou chuť piva od dětství, kulturní návyk na pití „piva“ a relativně vysoký obsah cukru. V pokračování kampaně Nechmel děti, která má na rizika konzumace ochucených pivních nápojů dětmi upozorňovat, se Suchej únor spojil s respektovanou organizací dTest.

„Čerstvý výzkum mezi českými dětmi ukázal, že je mezi nimi pití těchto nápojů rozšířené. Děti v této kategorii nemají jasno, často je považují za limonády a nerozlišují mezi nimi podle obsahu alkoholu. Velké části dětí tyto nápoje podávají přímo rodiče a další příbuzní,“ představuje základní výsledky Petr Freimann, ředitel neziskové organizace Suchej únor, která za kampaní Nechmel děti stojí. Ochucené pivní nápoje podle výzkumu alespoň někdy pije téměř polovina (47 %) dětí ve věku 6–10 let. Mezi dětmi ve věku 11–14 let jde dokonce cca o dvě třetiny (64 %) dotazovaných. Minimálně několikrát měsíčně je pije 16 % dětí ve věku 6-10 let a 30 % dětí ve věku 11-14 let. Výzkum realizovala společnost Nielsen Admosphere od 18. do 23. října 2022 na vzorku 423 dětí.

Zdroj: dTest

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz