Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Soutěž Sommelier Moravy 2022 již v listopadu

Soutěž Sommelier Moravy 2022 již v listopadu

18. 11. 2022 - HAVRANÍKY - Morava je krajem vína, a tím pádem i sommelierů. Proto Asociace sommelierů ČR ve spolupráci s partnery každoročně pořádá soutěž Sommelier Moravy, jejíž letošní, již 9. ročník se uskuteční 23. - 24. listopadu v THAYA VINAŘSTVÍ v Havraníkách.

Soutěž se člení do dvou kategorií dle věku a zkušeností soutěžících. V kategorii Junior (do 21 let) si mohou zasoutěžit studenti a absolventi škol zaměřených na gastronomii, hotelnictví a turismus i pracující v gastronomii, vinařství a obchodu s vínem do 21 let. Kategorie Profesionál (od 21 let) uvítá sommeliery, kteří tuto profesi vykonávají aktivně. Akce je otevřená soutěžícím nejen z České republiky, v uplynulých ročnících přilákala také sommeliery ze Slovenska či Rakouska.

„Cílem soutěže je podpořit zájem o kvalitní tuzemská vína. Testy jsou zaměřeny zejména na vína z Moravy a z Čech a obtížnost otázek respektuje obě kategorie,“ vysvětluje Ivo Dvořák, viceprezident Asociace sommelierů ČR.

V kategorii Profesionál sklidila úspěch loňská novinka, kdy sommelier obsluhuje ve virtuální restauraci a provádí servis sektu, bílého a červeného vína. „Porotci v roli hostů si soutěžící pořádně proklepli, a postarali se tak o jejich přípravu na účast v zahraničních kláních,“ přibližuje ředitel soutěže František Koudela.

Role hostitele soutěže se ujme THAYA VINAŘSTVÍ. Vedle soutěžních disciplín tak mohou soutěžící absolvovat také exkurzi nového moderního provozu a degustaci. Na přednáškách se pak dozví, jakou pozici zastává sommelier v tuzemské vinařské koncepci či kudy vede cesta na sommelierské Mistrovství světa. Letošní novinkou je Minikurz sommelierství pro studenty 1. a 2. ročníků, které v začátku profesního studia postihl lockdown, nebo prostě právě začínají.

Soutěž Sommelier Moravy se koná za podpory Vinařského fondu ČR, města Znojma a pod záštitou ministra zemědělství Zdeňka Nekuly. Garantem soutěže a hlavním organizátorem je Asociace sommelierů České republiky, spoluorganizátorem je spolek VOC Znojmo. Partnery soutěže jsou: Svaz vinařů ČR, BS Vinařské potřeby, Hotel Galant Mikulov, Merlot d’Or, Bacchus a Pulltex.

Více info o soutěži na www.sommeliermoravy.cz. Přihlášky do soutěže naleznete na www.sommeliermoravy.cz/prihlaska, diváci či zájemci o přednášky se mohou registrovat přes info@sommeliermoravy.cz(uveďte jméno a e-mail). A jak soutěž probíhá, to uvidíte v naší videogalerii na http://www.sommeliermoravy.cz/videogalerie.

Zdroj: Asociace sommelierů ČR

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz