21. 11. 2022 - ČR - Od potravy pro prasata, chudinu i vězně k delikatese na sváteční stůl. Tak takovou cestu urazil humr – korýš, který byl považován za mořského švába. Dnes je z něj vyhledávaná pochoutka, kterou servírují špičkové restaurace.
Mezi ně patří i belgická restaurace Bruxx, ve které se na konci listopadu můžete těšit na humří týden. Sous chef Oldřich Matoušek vymyslel lehce kontroverzní chuťové kombinace.
Objednat si v restauraci humra patří k největším gastronomickým zážitkům. „Humr, to je pro mě svátek a oslava mořského jídla,“ říká Oldřich Matoušek a dodává: „Jeho chuť je nezaměnitelná a ničím ji nenahradíte. Je to zkrátka ta pravá chuť moře.“ Tu budete moci ochutnat na tradiční akci humří týden, která se uskuteční od 23. do 29. listopadu. „Na tuto akci se těším celý rok. Pokaždé chci přijít s něčím novým, originálním a rád experimentuji s chutěmi. Inspiraci hledám v Bibli surovin, ta je mi skvělým pomocníkem,“ nadšeně vypráví Oldřich Matoušek.
Menu slibuje kontroverzní kombinace chutí
Uzená makrela, houby, novozélandské slávky i kuřecí rillettes. Tohle všechno najdete v originálních receptech Oldřicha Matouška. „Snažím se vždy najít nové recepty a baví mě skládat humra s různými surovinami. Humr je skvělý s kořenovou zeleninou. Vždy ho vařím jen pár minut podle gramáže. U nás platí, že co 100 g, to minuta. Díky tomu má humr perfektní konzistenci masa i chuť.“
Bohatá historie humra odhaluje jeho cestu na sváteční stůl
Nejvíce si humra oblíbili ve Francii a USA, kde i přesto, že disponují mořem, patří mezi drahou surovinu. Ještě v 18. století byl ale humr považován za jídlo chudých a podával se i vězňům ve vězení. V té době ho většina lidí za lahůdku nepovažovala, spíš naopak. Služebnictvo dokonce protestovalo proti jeho každodenní konzumaci. Přeci jenom se jimi krmili i prasata a skořápkami se hnojila pole. Jeho cestu na „sváteční stůl“ umožnila až železnice. Humr se začínal podávat ve vlacích bohatým cestujícím a ti jej přivezli do velkých měst a vnitrozemí. Na konci 19. století již humr platil za delikatesu a největšího boomu se dočkal po 2. sv. válce. Svou vysokou cenu i prestiž si uchoval dodnes.
Zdroj: Jana Kalinová
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.